
Met vakantie in Frankrijk zie je, als je in het juiste seizoen gaat, enorme velden met zonnebloemen: een geweldig gezicht, waar ik persoonlijk altijd erg blij van word.
De tournesol, zoals de zonnebloem in het Frans heet: letterlijk draaizon, doet dát ook echt; de plant draait met de zon mee! De bloem begint de dag gericht naar het oosten en draait zich in de loop van de dag naar het westen. ‘s Nachts keert de bloem (langzaam) terug naar het oosten, zodat de bloem voor zonsopgang wéér oostwaartsgericht staat.


Ook in Nederland heb ik wel eens een zonnebloemveld gezien (en aan de “verkeerde” kant gefotografeerd)
In Science, één van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften ter wereld (vooral toegespitst op de natuur- en levenswetenschappen) stond ooit (2016) een onderzoek over de interne klok van de zonnebloem. Wetenschappers hadden experimenten gedaan met de zonnebloem en de invloed van licht op deze plant bestudeerd.
Ze plaatsten potten met zonnebloemen in een serre met constante belichting. Desondanks bleven de zonnebloemen enkele dagen ronddraaien.
Vervolgens imiteerden de wetenschappers met de belichting in de serre de beweging van de zon. De planten bleken enkel in staat correct mee te roteren met een natuurlijk lichtregime (bijvoorbeeld 16 uur licht en 8 uur duisternis), maar raakten in de war bij 20 uur licht en 10 uur duisternis. Beide waarnemingen wijzen op een biologische klok die de bewegingen stuurt.
Ook ontdekten de wetenschappers dat de oostelijke kant van de stengel sneller groeit dan de westelijke kant. ’s Nachts, als de planten opnieuw de andere kant op draaien, groeit de westelijke kant sneller. Én ze ontdekten dat, als de bloem volgroeit is, deze naar het oosten gericht blijft !
Dat heeft te maken met de bestuiving. Insecten houden van warme bloemen daarom richt de volwassen zonnebloem zich naar het oosten; warme bloemen trekken 5x meer bijen aan; dus de kans op verspreiding is groter!
Wat zit de natuur toch prachtig en in dít geval, zonnig, in elkaar!
Ja Baars dat is een gezegde, maar 100 % waar; ik vind je uitleg overigens verrassend voor mij, want meedraaien met de zon wist ik, ik heb een paar maanden bij een boer in Frankrijk gewerkt en zo een veld in alle stilte mogen bewonderen, maar de details die je benoemde waren nieuw voor me, dank daarvoor, Johannes
LikeLike