Koninklijke tunnel(s) in Hilversum

Als je een tijd ergens NIET geweest bent, kan iets veranderd zijn: wegen zijn “opeens” eenrichtingverkeer, of (ergerlijk) andersom eenrichtingverkeer.

Hilversum heeft 2,5 jaar gedeeltelijk “open” gelegen omdat er een dubbeldeks tunnel gegraven werd (onder gemotoriseerd verkeer, boven lopen de lopers en (brom)fietsen de (brom)fietsers)

Opening Alexiatunnel

Omdat we niet zoveel in Hilversum komen en dan nog weinig op die plek, heeft het graafwerk ons zelden laten omrijden, maar ik vermoed dat de omwonenden van dat gebied het flink zat zijn; 2,5 jaar puinhoop is lang, maar het was dan ook een enorme klus!.

Inmiddels is de tunnel geopend, de werknaam Oosterengtunnel is veranderd in de echte naam de Prinses Alexiatunnel.
In Hilversum zijn al de Prinses Amaliatunnel van 2012; 267 meter lang (waarvan 69,5 meter overdekt) en de Prinses Beatrixtunnel van 1938; architect W.M.Dudok

Boven: Prinses Alexiatunnel*); daaronder: Prinses Amaliatunnel en de Prinses Beatrixtunnel

De Prinses Alexiatunnel is, zo las ik het meest complexe deel van het HOV project in het Gooi.
HOV is in dit geval een Hoogwaardige OV verbinding tussen Huizen en Hilversum.
Eind dit jaar wordt verwacht dat het HOV in werking zal treden

De tunnel is niet het enige wat moet veranderen om de HOV bus vrij baan te geven.
Nu we WEL aan die kant van Hilversum moesten zijn, zagen we veranderingen én werkzaamheden naast het spoor ( inderdaad moesten we deze keer omrijden!)

Het is een vreemd gezicht om nu een doodstille weg te zien (nog niet vrijgegeven) die straks door verkeer overspoeld zal worden.

Het herinnert me aan de keer dat, ik was nog een kind, bij ons in de buurt een paralelweg werd aangelegd met betonplaten! Toen deze bijna klaar was en geopend zou worden door een of andere hotemetoot gingen wij er rolschaatsen; heerlijk, geen verkeer en zo glad!

Het is een apart stukje Hilversum daar: het spoor, een weg met voornamelijk bedrijfspanden en aan de andere kant van het spoor: bomen en zand en een meertje met nu een nieuw stuk bestrating
In de trein zittend zal het anders Hilversum binnenkomend zijn.
De nieuwe  bushalte ligt er nu nog stil bij. Ik zag een werkkeet opgetakeld worden, hij heeft kennelijk zijn dienst gedaan.

Nog even en het hele project zal klaar zijn: een stuk van mijn geboorteplaats is blijvend anders!

*) Doordat de lengte van het gesloten gedeelte (net) korter is dan 250 meter, is de Alexiatunnel géén tunnel in de zin van de Tunnelwet (wet die veiligheidszaken omtrent verkeerstunnels regelt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s