Oorbellen zijn er al heel lang.
Er zijn zelfs mummies gevonden met gaatjes in hun oren. Men vermoed dat die gaatjes voor oorbellen waren. Zo niet dan waren de eerste oorbellen waarschijnlijk die uit de Minoïsche beschaving.

Archeologen hebben namelijk uit de tijd vóór de Griekse beschaving, de Minoïsche beschaving (Kreta 3.000 – 1200 v.Ch) zilveren, bronzen en gouden oorringen gevonden.
Ook in de Bijbel werden oorringen al genoemd; Exodus 32:1
Het volk wachtte tot Mozes van de berg kwam (met de stenen tafelen met de 10 geboden erop). Dat duurde het volk te lang; ze werden ongeduldig en vroegen Aäron (de broer van Mozes) om een andere leider en Aäron zegt: Neem dan uw vrouwen, zonen en dochters hun gouden oorringen af en breng die bij mij.

Daarop smelt hij het goud en maakt er een (afgods)beeld in de vorm van een gouden kalf van. Oorringen zijn daar dus de basis van!
Een andere groep mensen die oorringen droegen (dragen) zijn zeelui.
Het dragen van oorringen bij zeelui was vroeger een teken dat zij de evenaar waren overgestoken.
Ook schijnt dat het een ring in het linkeroor van een zeeman de ander kenbaar maakte dat die zeeman de Kaap Hoorn (het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika) had gerond.


Toen ik een blog wilde gaan schrijven over de oorbel wist mijn lief me te vertellen dat een gouden oorring in het oor van een zeeman/visser een soort van verzekering was. Als een zeeman/visser de dood in zee vond, kon degene die hem vond, zijn begrafenis betalen van wat de gouden oorring opbracht. Ontzettend slim bedacht, want een oorring had je in en bleef bij je ook als je overboord sloeg (en dan maar hopen dat een eerlijk iemand je vond!)

Niet alleen zeelui droegen oorbellen, er is een portret van een (veronderstelde) ca. 40 jarige William Shakespeare (1564-1616) met in zijn linkeroor een gouden oorring!
In de Middeleeuwen hadden vrouwen vaak versiering in hun haar in de vorm van diademen en kroontjes. Het was toen de gewoonte om het haar lang te dragen, dus dan zag je oorbellen niet (dus droegen ze ze toen niet)
Er werden ook statements gemaakt door het dragen van oorbellen, het dragen van gouden oorringen kon een teken zijn dat de drager daarvan lid was van de Black Powerbeweging; de oorring als teken van het eren van de Afrikaanse voorouders!

En in de hippietijd (jaren 60) was een oorring bij een man in één oor (rechts) een statement: ik ben homofiel en er trots op!



koning minnares en koningin
Tenslotte een verhaal over de (zogenaamde) historie van de oorbel ( zelf vind ik het meer een sprookje)
Een koning wordt verliefd op een dienstmeisje en maakt haar zijn minnares.
De koningin ontdekt het en straft het dienstmeisje door haar oren te laten doorboren.
De koning ziet de gaatjes in de oren van zijn minnares en koopt 2 diamanten om in de gaatjes te stoppen.
De koningin ziet dit en vindt dat zo mooi dat ze ook haar oren laat doorboren en zo komt het dat vrouwen gaatjes in hun oren laten “schieten” en daar oorbellen in doen.