Kleur en plant; aubergine

Het leuke van ergens induiken om een blog te maken over dingen die ik me afvraag, die me interesseren of iets dat ik lees, is dat ik zoveel leuke en aparte weetjes te weten kom en dat kan delen met u, mijn lezers.

Deze keer was de aanleiding voor dit blog een aubergine die ik nodig had voor een recept dat mijn lief ging maken.

Ik kocht er één bij de supermarkt en moest hem afwegen: vrucht of groente?
Het is een vruchtgroente, zei de groenteman! (het stond als groente op de weegschaal!)
Familie van de tomaat; geslacht: nachtschade.

Rauw is aubergine giftig door de stof solanine; je moet deze groente dus altijd verhitten om maag en darmklachten te voorkomen. [Ook de tomatenplant en de aardappelplant (beide nachtschade) zijn giftig! Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk! Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Dus ná het eten van meer dan 5 kilo aardappels achterelkaar zijn ziekteverschijnselen te verwachten!)]

Aubergines, zijn eenjarige planten die van oorsprong uit het vroegere Birma komen.
Ik las dat Arabische Moren de groente in de Middeleeuwen in Spanje introduceerden.(Hoe de plant van Birma naar Marokko, Mauritanië , Mali en zo kwam, kon ik niet vinden)

Die Arabische moren noemde de plant al-badinjan, de Catalanen maakte er albergina van en de Fransen aubergina. Via Frankrijk kwam de groente naar België en Nederland en daar werd de groente aubergine.
Terug naar het sanskriet (Indiase taal) waar het  oorspronkelijke woord voor aubergine al-badinjan vandaan komt; in die taal betekent het: plant tegen scheten! (toch een bijzonder weetje als je één of meer bord(en) bruine bonensoep ophebt en……)

Zelf vond ik het altijd zo apart dat in Engeland de plant eggplant genoemd werd. Nu las ik dat er ook een  aubergineplant bestaat met een witte “vrucht” die op een ei lijkt!
Now it makes sense!

Aubergine eetweetjes:

* Zoals bij veel fruit en groente zit ook bij de aubergine de meeste smaak en voedingswaarden net onder schil (het advies is: schil dus niet)

* Een aubergine wordt gegeten als hij nog niet helemaal rijp is! (fris groen kroontje en glimmende schil) Een rijpe aubergine schijnt gelig of bruin te zijn met vezelig vruchtvlees en harde bruine zaadjes binnenin!

*  Aubergine NIET in de koelkast bewaren: kou zorgt bij tropische vruchtgroente voor schade; verkleuring en vreemde smaak!

*Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw worden aubergines ook in Nederland, in kassen, geteeld.
Het oorspronkelijke aubergineseizoen loopt van augustus tot en met oktober.

Er was mij ook “iets vaags” bekend van zout over een aubergine strooien vóór je hem gaat bakken.
Ook dát heb ik even nagekeken: als je een aubergine gaat verhitten kán er veel vocht uitkomen, omdat vochtverlies te beperken werd er zout op gestrooid, máár door het vochtverlies ging de aubergine ook wat bitterder smaken.
Door verbeterde teeltechnieken worden tegenwoordig aubergines NIET bitter meer,  dus wil je ze toch zouten, om het vocht eruit te halen, spoel de plakken aubergines dan af en dep ze droog met keukenpapier om het overtollige zout te verwijderen.

Tot slot aubergine als kleur



Het paarsspectrum mét de kleur aubergine


Een donker paarse, bruin-paarse kleur: Paars gemengd met brandweerrood en een Pruissisch blauw.
Paars, violet, aubergine zijn de kleuren van luxe. Ze weerspiegelen het gevoel royaal, stijl, rijkdom én spiritualiteit. De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden.

3 gedachten over “Kleur en plant; aubergine

  1. En in Suriname heet de aubergine, boulanger 😉 Leuk verder weer nieuwe weetjes erover te lezen!

    Geweldig dat u elke dag weer iets te schrijven hebt voor de blog die ik met veel plezier lees.

    Met vriendelijke groet, Annemarie

    >

    Like

      1. idd bakker in het Frans Kom er ook niet achter waarom het zo heet. Staat zelfs niet in de encyclopedie van Suriname 😃

        >

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s