Internationaal festival voor professioneel buiten- en locatietheater

Hét internationale street arts festival , 3 dagen TOP theater in de Amersfoortse binnenstad wordt elk jaar op het laatste weekend van augustus georganiseerd.
Spoffin is in 2010  ontstaan uit 3 voorgaande festivals: Keistad, Etcetera en Theater Terras; een waardige opvolger met veel internationale acts

Met als achtergrond historisch Amersfoort werd dit jaar de 12 editie van Spoffin  op 26 t/m 28 aug. georganiseerd.


Wij beperkten ons dit jaar tot 2 locaties: De Hof, het grootste plein in de Amersfoortse binnenstad  én het Lieve Vrouwekerkhof (in de volksmond: Lieve Vrouweplein) mét op de achtergrond de Onze Lieve Vrouwetoren, precies op het kadastermiddelpunt van Nederland gelegen.

Als we op het Lieve Vrouweplein aankomen zijn net  Still Us, onderdeel van de Kunstbende aan het dansen. Krachtige jonge vrouwen in het zwart/wit gekleed die op het thema “Me too” een krachtig vrouwenperspectief uitbeelden! Jammer dat we alleen net het laatste stuk van deze dans zagen; indrukwekkend!

Meer mensen willen net als wij de volgende act op het plein gaan zien; er is geen zitplek meer vrij. We zien wel aan de overkant op een terrasje nog 2 stoelen staan en een kop cappuccino zal er ook wel ingaan, dus gaan we daar zitten.
De act uit Spanje “Get ready” van TwoMuch Circus speelt zich niet ver van ons af, maar de Spaanse man en vrouw spelen de andere kant op, dus we kijken wel tegen ruggen aan. Het is fysiek theater; er worden groene doekjes van een tafel geritst, terwijl de dingen die erop staan, blijven staan; thee geschonken op hoofden;  en de dame friemelt zich, op de grond, in een soort lampendekenjurk. Er wordt vooral veel bewogen.

Bij dit festival koop je géén kaarten, betaal je géén toegang vooraf; je ziet de act en betaalt achteraf.
Er lopen fel paars geklede vrijwilligers rond, degene die een emmertje voor de bijdragen dragen vallen op door een fel paarse ballon.


We zoeken een ballon en deponeren onze bijdrage in het emmertje.( voor TwoMuch not too much)
Dan lopen we naar De Hof. Op het plein staat een fontein; een gezicht kan water omhoog spuwen; nu is het meer een kabbelend waterblupje dat uit zijn mond komt! Er mensen op de rand van de fontein, er is nog plaats dus wij strijken daar ook neer.( ik ben trots op deze foto met herkenbare fontein, onherkenbare mensen én luchtballonnen)

De sfeer is vol verwachting; er moet hier een deux chevaux komen met 2 Denen erin: Bängditos Theater zijn 2 mannen die in de Citroën op weg zijn naar Parijs, hier de weg kwijt.
Tijdens het wachten op de act begint het carillon te spelen, er gaat een luikje in de kerk open en we zien St Joris en de draak….. even!

Als de Denen eindelijk in hun rode autootje aankomen rijden en uitstappen mét grote uitgevouwen landkaart en alpinopetjes op het hoofd, vragen ze aan omstanders de weg naar Parijs. Ze stappen in, geven gas, mensen schrikken, wijken uiteen, het autootje gaat weer achteruit en de koffers vallen uit het rekje. De mannen spelen met het publiek, omstanders worden gevraagd te helpen duwen, een vrouw wordt “ontvoerd” en in de auto gedragen, er komt rook uit de auto, zelfs vuurwerk. Een komische act voor 2 personen mét betrokken publiek
Uiteindelijk rijdt de deux chevaux het plein af, nadat de mannen die hielpen duwen van allebei de artiesten 3 klapzoenen kregen.

We springen van de fontein af, een paarse vrijwilliger met emmertje komt op ons af. We doneren en gaan weer terug naar het Onze Lievevrouwplein.
We zijn er een dik kwartier voor de act die we willen zien, geen ruimte meer om te zitten, of het moet zijn op het lopertje op de grond vooraan, maar daar komt een vrijwilliger al aan om ook de kinderen die daar zitten naar achteren te wijzen; er komt een act met vuur!!
Er staat een rode driepoot, er liggen rode stangen,  er hang een hoepel het is een beetje raden wat er gaat gebeuren! (We staan vooraan pal achter de zittende en zullen de act goed kunnen zien)

Het wachten duurt lang, een oudere vrijwilliger met paars shirt gaat een spagaat doen, hij heeft een houten been; zijn spagaat ziet er apart uit. Mensen klappen en de man doet het nog een paar keer. Dan komt een andere vrijwilliger met een microfoon die de act van Firebirds; een man en vrouw uit Hongarije:  Proper en Mess, aankondigt.
Proper en Mess zetten de stangen in elkaar en er ontstaat een hoge rode driehoek met een hoepel erin. Ze zwaaien met brandende fakkels doen samen een dansje terwijl ze allebei jongleren met brandende ballen. Spectaculair!
Maar dan komt het spectaculairste de acrobatiek van de dame met vuur en in de cirkel in de lucht.

Deze act was echt een geweldige act om deze dag te besluiten.
Beter worden kan niet.
Dus we gaan naar huis.
Bij deze act moeten we echt zoeken naar de paarse ballon dame met emmertje.
We willen graag onze bijdrage geven!

We verlaten het plein, na nog één keer een blik op de prachtig verlichte Onze Lieve Vrouwetoren  geworpen te hebben.

Het was een bijzondere avond met een mooie slotact.

Een gedachte over “Internationaal festival voor professioneel buiten- en locatietheater

  1. Hoi Baars, Circus van jonge mensen en spectaculair. Foto met o.a. twee luchtballonnen, waen dat de twee puntjes rechts boven ? De foto i best goed gellukt, geen voorstelling maar verstilde aandacht, treffend, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s