Iconisch symbool

De (boeren)zwaluw wie kent hem niet? staat al meer dan 115 jaar afgebeeld op een doosje lucifers.

De link zwaluw – lucifers heb ik nooit geweten.
Nu wel, dankzij de Nederlandse vogelbescherming!

Ik “vertel” u graag het verhaal van de boerenzwaluw en de duivel in mijn eigen woorden (en met aanvulling op het Vogelbeschermingsverhaal)

Ik begin bij het begin: het woord!
Lucifer is een Latijns woord dat “lichtbrenger” betekent (lux= licht en ferre=dragen)
Dit wetend snappen we allemaal dat de naam voor een klein houtje met een ontvlambare kop, waarmee vuur gemaakt kan worden, een lucifer heet!

Maar er is meer!


De naam Lucifer staat ook synoniem voor de duivel.
In het Jodendom bestond het idee, dat God één (of meer) van zijn engelen al vóór de geboorte van Christus uit de hemel verbannen had: de duivel zou nl. een gevallen engel zijn! (het verhaal daarachter : een aartsengel zou zijn troon hoger dan de wolken willen plaatsen en zó gelijk willen zijn met GOD. Hierop liet GOD hem vallen!)

Ik verzin dit niet gevallen-engelverhaal niet zelf: het staat in het Tweede Boek van Henoch een pseudepigrafisch werk. [dit woord kende ik tot nu toe ook niet; pseudepigrafische werken blijken Oud Joodse geschriften te zijn, die verondersteld werden(worden?) door oudtestamentische figuren (zoals Abraham) te zijn geschreven.

Terug naar de lucifers en het bekende doosje met de zwaluw!
Er bestaat ook een “verhaal” dat “in den beginne” alleen GOD in het bezit was van VUUR.; hij bewaarde het in een uitgehold twijgje!
De duivel werd jaloers en stal het vuur.
Een dappere zwaluw probeerde het vuur van de duivel terug te stelen en wilde het weer aan GOD geven.
Maar….
kennelijk had de zwaluw zijn plannetje niet goed doordacht; een brandend twijgje in zijn bek met de vlammen lekkend aan alle kanten, dat kón niet goed aflopen! De zwaluw schroeide zijn keelveren (die zijn nu dus rood) en het vuur brandde het midden van zijn staart weg! Deze twee wonden waren genoeg om de zwaluw het vuur te laten vallen (ik geloof zelfs dat de zwaluw de dood vond, hoewel? hoe kwam het dan dat al zijn nageslacht  een gevorkte staart en een rood keeltje kreeg?)
Het is maar een verhaal.

rood keeltje, gevorkte staartDoor de luciferfabrikant (die van het vuurbrengende houtje, NIET die van de duivel) komt  de zwaluw ook heden ten dage nog ons “vuur” in de vorm van lucifers “brengen”3 gedachten over “Iconisch symbool

  1. Hoi Baars, Jij kunt het dus, over een lucifer een verhaal schrijven, prachtig , en zo op weg naar een boek, Johannes. Ik voel me gekend, JB

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s