Ondersteboven vlag

Vóórdat de radio was uitgevonden werd in de scheepvaart een op zijn kop hangende vlag gezien als noodsignaal.
Volgens de Amerikaanse flag code geldt een omgekeerde vlag nog steeds als noodkreet

De nationale vlag wordt gezien als een vlag van IEDEREEN; het omdraaien van die vlag zou de boodschap aan IEDEREEN geven: het land verkeert in nood! *)

Tegenwoordig betekent een omgekeerde Nederlandse vlag een teken van protest/verzet!

Niet iedereen vindt dat de Nederlandse vlag voor zoiets als protest gebruikt mag worden,
vandaar dat er ook mensen zijn die voor het boerenprotest de boerenzakdoek

ophangen als een teken dat ze de boeren steunen in hun protest.
soms een ondersteboven vlag én een roodbonte zakdoekEen boerenzakdoek aan de vlaggenmast

Ik las een commentaar van een burgemeester dat het een Nederlandse vlag onderste boven aan bruggen en lantaarnpalen (eigendom van Rijk) formeel verboden is, maar dat er ook het recht op demonstreren is en dát is wat deze mensen doen én mogen, maar het schuurt wel (een burgemeester van een boerengemeente denkt wel 2x na vóór hij zijn burgers (lees: boeren, lees stemmers) de vlaggen naar beneden laat halen)

Heel veel mensen zijn heden ten dage bezig met vlaggen. In het Gooi hangen in de plaatsen Eemnes, Huizen en Blaricum, bij sommige huizen de gemeentevlaggen uit ( ik vermoed dat elders in het land ook gemeentevlaggen uithangen)
In Gelderland, in de Achterhoek, hangt in tuinen, aan vlaggenmasten en bij boerderijen vaak de Achterhoekse vlag uit. Mensen willen kennelijk kenbaar maken waar ze bij horen. ( waarom hang je in de gemeente waar je woont DIE vlag uit?)

[Anders is het als je als FRIES in Gelderland woont en wil laten weten dat je uit Friesland komt, dan is een Friese vlag een statement: Hier woont een Fries!]

En in heel Nederland hangen op sommige plaatsen de Oekraïense vlag uit.
Hebben daar Oekraïense mensen onderdak gevonden? Of is dat een steunbetuiging aan het Oekraïense volk?

Kort geleden hingen er ook veel vlaggen uit met een schooltas eraan; ten teken dat in dát huis een geslaagde woont! Wéér een vlagmoment!

Officieel mag je de Nederlandse vlag NIET na zonsondergang (uit respect) buiten laten hangen dacht ik .NU las ik dat je de vlag wél ’s nachts buiten mag laten hangen als je hem  maar aan twee kanten verlicht!( dat is aan een lantaarnpaal langs de weg dan wél het geval)
 
Maar of het gebruik van de nationale vlag als protestuiting mag of niet, het gebeurt en er wordt niet veel aan gedaan (wel wordt in sommige gemeente met de “vlagophangers” gesproken!)

Het Nederlandse recht schijnt géén vlaggenschennis te kennen en dus niet iets dergelijks te bestraffen.


omgekeerde vlaggen heel en half stok


Zelf vind ik het uithangen van een boerenzakdoek voor het boerenprotest een ludieke actie, maar de Nederlandse vlag op zijn kop heeft toch iets van geen respect hebben voor de nationale driekleur.
Die Nederlandse vlag kan op de kist van een militair die in het buitenland gesneuveld is liggen, die wordt uitgehangen om te vieren dat Nederland in 1945 werd bevrijd of wordt halfstok op 4 mei buiten gehangen om de gevallen van oorlogen te herdenken.
Zo’n symbool hang je, mijns inziens NIET op zijn kop.

*) Alleen in de Filipijnen geldt een omgekeerde vlag nog officieel als noodsignaal (enkel gebruikt in oorlogstijd)

Een gedachte over “Ondersteboven vlag

  1. W at voor een probleem we ook hebben , er wordt alleen maar onderzocht en vergadert, niemand peinst erover om te doen, Ok dan maar z[en wat er gebeurd, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s