De Mess en meer Naarden

Op internet zag ik een berichtje over een fototentoonstelling die me wel interessant leek en niet te ver uit de buurt gehouden werd, dus op een vrije dag erheen.

Naar Naarden. Een vestingstadje waar we al vaker geweest waren maar waar de naam van het gebouw  “ de Mess” ons niets zei. Wél toen we er voor stonden, toen bleek het vroegere VVV- gebouwtje te zijn (de VVV is nu in de Gele Loods gevestigd)
Heel vroeger was de Mess (de naam zegt het al) de garnizoenskantine van de vesting.

Een vesting of fortificatie was er,om een kasteel of een stad, te verdedigen tegen vijandige invallen. Het  huidige vestingstadje Naarden is in 1350 gesticht: de dubbele omwalling en het stratenpatroon zijn bewaard gebleven. Reden waarom er altijd toeristen in Naarden rondlopen om dit vestingstadje (1 van de 159 die Nederland telt)  te bekijken.


stervormig Naarden
De tentoonstelling “Inscapes” van fotografe/kunstenares Astrid Verhoef was klein, één ruimte met slechts een paar kunstwerken: intrigerende, geënsceneerde zwart/wit foto’s.

Als we ons van de geënsceneerde foto’s hebben losgerukt en buiten in het felle zonlicht komen, staan we op de markt waar het gezellig druk is en waar een prachtige bloemenkraam goede zaken doet. Vooral de artisjokbloemen vinden gretig aftrek (we zien in het stadje heel wat mensen met de grote stelen en paarse bloemen lopen!)

We lopen een stuk over de wallen, langs het Arsenaal en via de winkelstraat weer terug naar de auto.

Naarden is het chique stadje van het Arsenaal (eerste steen gelegd rond het jaar 1688); van het leger: Vestingmuseum, de kanonnen; de toeristen: de rondvaart en tegenwoordig ook het suppen in de grachten, het wandelen op de wallen en de antiekwinkeltjes, maar ook van de kleinste Albert Heijn in Nederland.

*) Het Arsenaal was tot1987 een militair onderkomen. Ruim twintig jaar geleden opende Nederlands bekendste interieurarchitect Jan des Bouvrie er een woonwinkel en showroom voor zijn ontwerpen in. Er zit ook een grill, brasserie en lounge in dit gebouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s