Maffe dingen (uit Gelderland)

Lezers lieten me weten genoten te hebben van mijn  rubriek “maffe” foto’s, dus ik heb nu een selectie gemaakt van mijn “maffe foto’s voornamelijk gemaakt in de provincie Gelderland”.De streekvlag van de Achterhoek kom je overal tegen, ook op sokken!
Hebben we hier (N.H.) veel buurtbibliotheken in voortuinen, zijnde kleine kastjes met een deurtje, in de Achterhoek hebben ze een Boombieb!

Over de Gelderse plaats Zelhem gaat het verhaal dat er vroeger een kruidenvrouwtje woonde, die ziektes kon genezen. Het verhaal werd aangedikt en aangedikt en “opeens” werd het een heks die altijd omgekeerd op haar bezemsteel zat en DUS, tegen de kerktoren aanvloog; ze verloor daarbij haar klomp zodat ze overal afgebeeld staat met maar één klomp. Ze hangt in Zelhem in de lucht, staat afgebeeld op vlaggetjes, is uitgesneden in de prullenmand én hangt als versiering tussen de Achterhoekse vlaggen in.

In Doesburg staat op een grootgebouw een jongetje afgebeeld die met zijn autootjes speelt, op het parkeerterrein ervóór staan échte auto’s wat het tafereel nog leuker maakt!

Zeker geen Achterhoeks, maar vernederlandst Engels ( to the loo=naar de toilet) is dit bordje dat ik zag in de hal van een Horecagelegenheid in Doetinchem

Ergens voor een huis zagen we deze 2 houten voorwerpen staan. Nog steeds geen idee wat het zijn!
(Als u het weet hoor ik het graag)

Dit lijkt een “gewoon” meisje te zijn die op haar (ouderwetse) schoolbank in slaap is gevallen, het is een tafereel in museum More (Gorssel) Het meisje is een beeld en ze is verre van gewoon, haar ene arm is veel langer en harig als een mannenarm.

Ook “aparte kunst” in een voortuin, geen idee wat een vrouwenhoofd (mét hoed) te maken heeft met slakken, maar ze staan samen op een bankje én er is nog een (kunst)slak op de grond naar haar onderweg

In de Achterhoek hebben de sportclubs leuke prijsjes; ik hoorde van een clubtoernooi waarvan de winnaar 1 maand lang de parkeerplaats het dichtst bij de kantine mocht gebruiken en ook de prijs op dit aanplakbriefje heb ik HIER ( in N.H.) nog nooit gezien.

Dit schaap is er één van twee die in een parkje staan; ik vind deze een bijzonder agressief hoofd hebben, terwijl het andere schaap een schaap is, zoals een schaap hoort te zijn, wollig en vriendelijk

Tenslotte een poes op een muur in Zutphen; een vredelievende poes, zo te zien want hij kan naast (een weliswaar gekleide versie van) een koolmees zitten zonder agressief te doen.
De koolmees kijkt een andere kant op onder het motto “Wat ik niet zie is er ook niet”.

Gelderland, een geweldige provincie om in te zijn!

Een gedachte over “Maffe dingen (uit Gelderland)

  1. Prachtig Baars, geweldig om het mooie en lachwaardige en het absurde in jou rubriek naar voren te halen en altijd op de juiste toon. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s