Vogelwetens(w)aardig (4)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment!

Vogelsterfte usutu

In 2001 dook het usutuvirus voor het eerst op in Europa, eerst in Oostenrijk.
Het Usutu-virus (de naam is afgeleid van Usutu, één van de lokale namen van de Maputorivier in Swaziland) vindt zijn oorsprong in Afrika en wordt overgebracht door muggen.
Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht. Er volgde een massale slachting onder de merels in Duitsland, meer dan 300.000 vogels stierven, ook in Nederland stierven merels door dit virus!

Nóg een reden waarom bepaalde vogels stierven, maar dan tussen 1800 en 1900fashion statements! Welgestelde dames tooiden in die tijd hun hoed met vogelveren; in Europa stierven door deze “modegril: miljoenen vogels!

Niet alleen de veren, ook het dons werd gebruikt, met name voor moffen en kraagjes. Het futenbont (satijnachtige witte onderveertjes van de fuut) was zeer geliefd. Deze mode kwam ten einde oa. door de oprichting van De Bond ter bestrijding eener Gruwelmode in 1892. Deze bond was de voorloper van de in 1899 opgerichte Vereeniging tot Bescherming van Vogels.*)
In 1912 kreeg deze vereniging het voor elkaar ALLE wilde vogels in Nederland beschermd te krijgen. Nederland was daarmee het eerste  Europese land dat wilde vogels beschermde!

We blijven even bij de fuut én zijn/haar veren, die zijn namelijk ook voedsel voor kleine fuutjes!
De moederfuut plukt kleine donsveertjes uit haar borst en buik en geeft die aan haar babyvogeltjes te eten.

De kleine fuutjes krijgen, door het eten van deze dons, een soort beschermlaagje in hun maagje, zodat als ze het “werkelijke: voedsel krijgen: VIS, de graten geen schade aan de nog zachte jongefuutorganen kunnen aanrichten. De veertjes én de eventuele visgraatjes verteren niet en worden als “bal” uitgekotst. Daarna begint het proces opnieuw: nieuwe dons veertjes worden gevoerd vóórdat de vis wordt verorberd

Om bij braakballen te blijven, we weten allemaal dat uilen onverteerd voedsel als bal uitkotsen
(uilen kunnen botjes en haren van de diertjes die ze eten, niet verteren, daarom braken ze die weer uit)

Maar er zijn meer vogels die dat doen. De futen (zie boven) maar ook lijsterachtigen (zoals merels) braken onverteerde voedselresten, in hun geval kleine takjes, zaadjes en droge grassprietjes uit. Natuurlijk zijn hun braakballen veel kleiner dan die van de uil (of fuut)

En nu we toch bij de merels zijn beland laat ik u even weten waarom de merels hun kopjes vaak scheef houden als ze aan het eten zoeken zijn. Ik las namelijk dat ze dan luisteren! Ze horen de wurmen in de aarde bewegen en pikken dan op die plek met hun snavel in de grond.

Tips: Gratis online cursus Vogels in Nederland:http://www.vogelbescherming.nl
En..verkrijgbaar bij ANWB: de ANWB vogelgids (met meer dan 440 vogels)

*) Het huidige Vogelsbescherming Nederland

Een gedachte over “Vogelwetens(w)aardig (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s