Homoniem :  golf

Homoniemen (woorden op dezelfde manier uitgesproken en geschreven, maar met verschillende betekenissen) hebben me altijd gefascineerd.
Af en toe pak ik een woord bij de lurven en zoek ik daar “alle” betekenissen van op én probeer dat blog zoveel mogelijk te larderen met mijn eigen [en familie] foto’s
Vandaag: golf

Een golf wordt in de natuurkunde gedefinieerd als :een verstoring in een medium (bijvoorbeeld water of lucht) en waarin deze voortbeweegt en haar energie verspreidt, zonder daarbij de deeltjes van het medium effectief te verplaatsen. Ieder deeltje trilt namelijk rond een bepaald punt (bv. heen en weer of op en neer). 

Er zijn letterlijke en figuurlijke golven, een golf (je) in de zee of  een golf van emoties, die over je heen spoelt. (Het meervoud van déze soort golf schrijf je golven)

Een golfjes in de Noordzee én de Golf van Kanagawa, een bekende houtsnede (1830) van Katsushika Hokusai

Golf is ook een sport. Een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole).


Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden.
Je speelt golf met clubs, verschillende clubs voor verschillende slagen.
De sport schijnt ooit (1100 na Chr) ontwikkeld te zijn door Schotse schaapherders die met hun stokken stenen in konijnenholen sloegen!
In Nederland  is de oudste vermelding van colf (zoals het toen geschreven werd) een wedstrijd die gespeeld werd op 26 december 1297 in Loenen aan de Vecht.
Als je de sport golf beoefent dan golf je, meerdere mensen golfen; als met golfen een werkwoord (sport) bedoeld wordt, wordt het met een ” f “geschreven!

Instructie en dan spelen maar: golfen

Een golf zijn kan ook een zeeboezem zijn; zo bestaat er de Golf van Biskaje (gelegen tussen Frankrijk en Spanje) en de Golf van Mexico. Bij de betekenis van deze “golf” wordt een groot deel van de zee of oceaan het land binnengebracht.


In Groningen, Drenthe en Friesland werd vroeger het woord “golf” gebruikt om een hooivak in de schuur aan te duiden:  “de ruimte tusschen twee gebinten in eene boerenschuur.” (geen duidelijke foto van te vinden)

Een Golf is ook een type Volkswagen.

En nu we toch bij auto’s en verkeer zijn: Er is ook een verkeersterm met het woord golf; een groene golf ! Verkeer op een verkeersweg met meerdere verkeerslichten kunnen, als ze een bepaalde snelheid aanhouden, doorrijden zonder te hoeven stoppen. 

En tot slot nog een “golf” tegeltjewijsheid




Een gedachte over “Homoniem :  golf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s