Om het milieu te sparen zouden we eigenlijk géén plastic verpakkingsmateriaal moeten gebruiken want wat niet IN het milieu zit hoef je er ook niet UIT te halen.
Al probeer je plastic zo veel mogelijk te mijden, je kunt er soms niet omheen, maar…. er is plastic en er is plastic

Biobased plastic – gemaakt van hernieuwbare materialen zoals suikerriet of maiszetmeel. (Van dat laatste heb ik jaren geleden al op een festival uit bierglazen gedronken; in te leveren in een gigantische maiskolf, zodat het weer hergebruikt kon worden.
Het wordt dus NIET van aardolie gemaakt. (maar het kost wel landbouwgrond om het te verbouwen.
Bio degradable plastic – composteerbaar plastic. Deze kunnen van aardolie zijn gemaakt maar ook van duurzame materialen. Dit plastic krijgt alleen het composteerbaarcertificaat als het binnen 12 weken in een composteermachine afbreekt.
Recyclebaar plastic, plastic dat opnieuw gebruikt kan worden, maar dan wél in kwaliteit achteruit gaat (in een sorteerfabriek eerst gescheiden in verschillende soorten plastic, dan door de versnipperaar, gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels worden oa nieuwe shampooflessen, broodtrommels en emmers gemaakt)*)



In de praktijk blijkt dat consumenten slechts 50% van plasticverpakkingsmateriaal recycled.
Soms ligt dat bij de afvalverwerker (niet de juiste apparatuur, niet kunnen sorteren) maar vaak ook bij de consument, dat kan zijn omdat men de moeite er niet voor wil nemen maar óók vaak omdat het niet goed staat aangegeven.
Ik zag een lijstje ergens staan en heb dat gekopieerd, zodat de lezers van dit blog goed geïnformeerd zijn!

Ik las ook iets dat IK nog niet wist: glazen potten en flessen mogen MET dop in de glasbak ( ik schroefde en draaide ze er thuis altijd al af)*



Er is vorig jaar statiegeld op kleine petflesjes ingesteld en ook blikjes kunnen we vanaf volgend jaar voor statiegeld inleveren. Er zijn echter altijd vooroplopers! Biologische supermarktketen Ekoplaza zamelt nu al blikjes in!
Vanaf 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op blikjes. (Die maatregel zou NIET doorgaan als het aantal blikjes in het zwerfafval met minstens 70% zou afnemen. Vorig jaar nam het aantal echter toe met 27 procent)
*) bron: Milieu Centraal
Hoi Baars dank voor de info en weer een bak met regels, Johannes
LikeLike