Met kinderen de bossen in

Voor “alleen” wandelen krijg je bij de meeste kinderen de handen niet op elkaar (tenzij ze in een wandelwagentje zitten en wel met de volwassenen mee moeten.)

Er zijn, behalve wandelen, wél meer leuke dingen voor (mensen met) kinderen in het bos te doen; er zijn routes uitgezet waar je bijvoorbeeld paaltjes met kabouters kunt volgen (Baarn) waar je moet zoeken naar spechten in de bomen ( bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum) waar kabouters in bomen hangen (Huizen) die je de route “wijzen” en er is het Hertenpad vanaf de plaats Baak, om er maar een paar in Nederland verspreid te noemen.

Maar ook als je geen specifieke route wil (kunt) lopen zijn er leuke dingen onderweg te doen.
Nu (augustus) staat de springbalsemien op springen! Aan de planten, die bijna overal wel in het wild in een bos te vinden zijn, zitten bloemetjes én een soort langwerpige zaaddoosjes. Als ze dik (beetje doorzichtig) zijn kun je er met duim en wijsvinger op drukken en springen de zaadjes in het rond, een grappig gevoel én zo help je de plant zich te vermeerderen!

Dit is ook de tijd voor het bramen zoeken! Neem een plasticzakje of koelkastbakje mee en draag een lange broek (want de doorns kunnen behoorlijk scherp zijn) een bonte zakdoek om je vingers af en toe af te vegen is ook handig (als de bramen erg rijp zijn geven ze rood sap af!)

Thuis kun je de bramen (goed) wassen, ze zo eten of in de yoghurt doen maar er is ook jam (meer werk) of sap van te maken en zelfs bramentaart als je handig bent

[Niet de onderste bramen van de struik plukken want daar kunnen honden of vossen op geplast hebben!]

Wat er nu ook zijn, en in grote hoeveelheden, zijn eikels! Als je ze mee naar huis neemt kun je er thuis leuke dingen van maken, zoals beestjes of minimensjes.

Hoewel het nog geen herfst is zijn er ook al paddenstoelen in het bos. Zeker in en op omgevallen bomen!

En… als je gelukt hebt en goed rondkijkt zie je ook nog beesten zoals vogels:  een merel, meesjes en misschien een roodborstje. En op de grond mieren, misschien op weg naar een mierenhoop (volg ze voorzichtig)  of kevers en als er hoog gras is misschien zelfs sprinkhanen.
Zelden is er een eekhoorntje in de bomen of een konijntje op de grond., maar het kan soms zomaar.

Wij zagen  op onze wandeling deze keer een wespenspin in zijn web en een kever!

Maak er een ontdekkingsreis van, dan is een wandeling in het bos, ook voor kinderen, superleuk!

Een gedachte over “Met kinderen de bossen in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s