Icons

Het vroegere Hilversumse Raadhuis, gebouwd omstreeks 1766  (vanaf 1851 Raadhuis genoemd) werd, nadat het nieuwe Raadhuis, ontworpen door  architect W.M. Dudok, in gebruik genomen was, een museum (1931). *)
Nu het Goois Museum.

We hebben er al verschillende fototentoonstellingen bekeken en gisteren was de beurt aan ICONS,  de eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf William Rutten (1970-  )


Persoonlijk heb ik niet zoveel met  beroemdheden. In mijn ogen: gewone mensen met een ongewoon beroep (zanger, acteur, komiek)
Dus om “beroemdheden” te zien zou ik niet naar deze tentoonstelling toe gegaan zijn.
Wat me wel fascineert is hoe een portretfotograaf of portretschilder de mens vereeuwigt.

Foto’s bij een zang- of toneeloptreden zijn momentopnamen van een zanger of acteur die met zijn (haar) beroep bezig is.

Iemand die je daarentegen  “neerzet” met een bepaald achtergrondje, of juist niet; die je bepaalde dingen laat aantrekken (of juist niet); waarvan je alleen het hoofd laat zien of het hele figuur, daar zit een gedachte achter.

Dat kán de gedachte van de opdrachtgever (platenmaatschappij, filmindustrie o.i.d.) zijn, het kan ook “iets” van de fotograaf of portretschilder meegeven of “iets” van de geportretteerde.
Daarom wilde ik wel deze tentoonstelling bezoeken.

Ik heb er alleen foto’s gemaakt van mensen waar ik “iets bijzonders” in zag, zoals Stefani Joanne Angelina Germanotta beter bekend als Lady Gaga, behalve zangeres ook mannequin (2011) op de catwalk en met vaak bijzondere creaties aan.
De zwart/wit foto laat mij een andere lady Gaga zien, dan wel niet ingetogen, maar toch…..anders dan
een foto die overigens ook op deze tentoonstelling hangt.


Natuurlijk is de foto van Gordon als Lady Di “anders” dan …. wat dan ook, maar deze nam ik ook omdat hij in het trappenhuis hing en het daardoor een aparte trappenhuisfoto (van mij) werd. Een ander kiekje van een voornamelijk glazen trappenhuis laat een stuk kerk van naast het museum zien

Dan een paar foto’s van, wat de meeste vrouwen, sexy mannen vinden, hier staan ze nou niet bepaald sexy op de foto: twee met open mond en ééntje van wie de kleding misschien ooit passend was.

Ook een foto van Adrianus Marinus (Adri) Kyvon beter bekend onder zijn artiestennaam André van Duin, komiek, revueartiest, acteur en zanger.
Een man, vaak met toeters en bellen, gekke hoedjes en props, maar hier zonder franje; puurDe foto van Nick en Simon intrigeert me; zijn de (achtergrond) deuren symbolisch?
Of het de bedoeling was weet ik niet maar het lijken me een 2 individuen foto, geen duo foto!

En tenslotte Henny Vrienten( 1948-2022) ooit lid van de popgroep Doe Maar (niet vanaf het begin) en later, met zoon Xander, de huisband van (laatste seizoen) De Wereld Draait Door vormend.  
En in die tussentijd actief als componist, gitarist, bassist, pianist en zanger.
Hij stierf in april dit jaar en liet Nederland vele bijzondere composities na en als het waar is wat hij ooit schreef (tekst Bandje in de wolken) dan….

“Als mijn adem op is, het gedaan is met mijn leven, reis ik naar de hemel toe om een concert te geven, want ik was nog lang niet klaar, mijn bas niet uitgeklonken. Ik klop aan en meld me daar bij het bandje in de wolken.”

speelt hij nu in de hemel!
Zoals hij op deze foto zit te spelen, zou hij nu ” daar boven” kunnen spelen

In de hal van de tentoonstelling staat een glazen doos, daarin kunnen bezoekers hun ingevulde kaart stoppen.

Op de kaart, die aan het begin van de tentoonstelling wordt uitgereikt, kun je een “beroemdheid” invullen die je op de tentoonstelling “gemist” hebt.
Als de foto wél door fotograaf Rutten gemaakt is, kan de gelukkige (als hij uit de doos getrokken wordt) de foto thuis krijgen.

Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 18 september, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur
*)Nog wel met trouwlocatie

Een gedachte over “Icons

  1. Hoi Baars , Dit is een andere kant van je, één die ik nog onvoldoende kende, Nooit te oud om te leren en dat doe ik graag, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s