Vrouwenvoetbal


Gisteren was de UEFA finale van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal:  Engeland- Duitsland in Wembley (Eng)
Engeland won met 2- 1 en mag zich Europees Kampioen noemen!De Nederlandse trainster Sarina Wiegman leidde het Engelse team naar de overwinning. (na verlenging)

Het vrouwenvoetbal komt van ver! Hoewel de eerste geregistreerde vrouwenvoetbalwedstrijd in 1892 in Schotland (Glasgow) werd gespeeld, werd er niet (officieel) tot NU doorgespeeld, want in 1902 werd het vrouwenvoetbal officieel verboden; vrouwen zouden te weinig conditie en kracht hebben om deze sport te spelen. Het voetbalspelen zou schadelijk zijn voor vrouwen.

Pas in 1969 werd deze regel opgeheven; twee jaar hierna werd de Women’s Football Association in Engeland opgericht.

Van alle landen was Italië (in de jaren’70) het eerste land met vrouwelijke professionele voetbalsters (wel op deeltijdbasis)
Het eerste volledig professionele vrouwenvoetbalteam was het Amerikaans Nationale Team

Vrouwenvoetbal in Nederland werd, op clubniveau,  in 1955 voor het eerst gespeeld; het jaar erna werd de eerste officieuze Interland gespeeld!

In 1971 werd Vrouwenvoetbal in Nederland erkend; vanaf dat jaar maakte vrouwenvoetbal officieel deel uit van de KNVB en in 1973 speelden het Nederlands vrouwen elftal voor het eerst een interland.

In het EK van dit jaar werden de Nederlandse vrouwen in de kwartfinale door Frankrijk uitgeschakeld; ook dit gebeurde na een verlenging!

4 gedachten over “Vrouwenvoetbal

 1. Hoi Baars, Een prachtige en terechte overwinning van Engeland, gefeliciteerd, en voor wat het Nederlandse deel van deze finale betreft, Coach Mv. Wiegman is de Nederlandse oud-coach van het Nederlandse vrouwenteam. Ik wens de Nederlandse vrouwen een grote omwenteling toe, ze hebben het in zich, Johannes

  Like

 2. Jammer dat de vrouwen ondanks hun vaak mooie spel menen de heren in alles na te moeten doen: spugen zij nu ook en maken na een doelpunt de meest onbeschaafde grimassen. Moet dat nu?

  Like

  1. Nee, (van mij) moet dat niet. Helemaal met je eens. Zonde! Maar niets in het leven is perfect, dus waarom zou vrouwenvoetbal dat wel zijn?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s