WK voetbal versus seizoen Formule I

De Krant van de Aarde is een positief én redactioneel onafhankelijk medium.
Verspreiding vindt plaats via een netwerk van zo’n 500 distributiepunten waaronder oa. scholen, natuurvoedingswinkels, groentespeciaalzaken, supermarkten en horeca gelegenheden

Deze krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven.


Bij een bezoek aan één van de zaken neem ik soms de krant mee en onlangs las ik er een artikeltje in over CO2 uitstoot van sport.
Meestal zeggen getallen mij niet zoveel, maar hier waren vergelijkingen gemaakt en dán zeggen die getallen opeens wél iets!

Bij het WK voetbal in Brazilië (2014) was meer dan 80% van de CO2 uitstoot afkomstig van het vervoer van mensen en goederen; er kwam 2,7 miljoen ton CO2 vrij (net zoveel als de totale CO2 uitstoot van Malta van dat jaar)

Als je het hebt over sport in combinatie met CO2 uitstoot denk IK meteen aan Formule races.

Volgens de FIA (de Internationale autobond) stoten de Formulewagens zélf in een heel seizoen ongeveer 1800 ton CO2  uit (vergelijkbaar met de COuitstoot van 114 Nederlandse burgers per jaar) De uitstoot van de motoren is maar een klein onderdeel van het geheel: 0,7% van de gehele uitstoot! De rest wordt veroorzaakt door de logistiek en de organisatie om het hele Formulecircus heen! Dat is 256.551 ton (de jaarlijkse uitstoot van ruim 16.000 Nederlanders)

CO2 uitstoot is al gauw té veel, maar dat een heel seizoen Formule 1  qua COuitstoot  bij lange na NIET zo heftig is als een WK voetbal dát had ik niet verwacht [wél dat de meeste toeschouwers bij een voetbalwedstrijd met de auto naar het stadion komen. Maar dat dát plus de vervoersbewegingen van spelers en bijbehorende personen, zoveel  CO2 uitstoot zou geven dát had ik NIET verwacht)

Een gedachte over “WK voetbal versus seizoen Formule I

  1. Hoi Baars, Ja verrassend en nooit gedacht. Voor mij zijn die auto- en motor races als gif voor de mensheid, jouw overzicht zegt dat ook en we doen er niets mee. We gaan zien hoe dit afloopt,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s