Chocolate makers

Cadeautjes zijn altijd fijn om te krijgen. Leerzame, lekkere cadeautjes helemaal.
Onlangs kreeg ik, van een vriendin die vrijwilligt op de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland (gestart in 1947! De kwekerij niet zij😀) een pakje “zeiltjes”, 100% bio, glutenvrij, fairtrade. Ze had ze in het winkeltje op de kwekerij gekocht!

Zeiltjes zijn dunne plakjes donkere melkchocolade met koffie bestrooid en met krachtige cacao nibs (kleine stukjes chocolade in hun puurste vorm).

Gemaakt van Trinitario cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek en met hand-geplukte Arabica koffiebonen van een vrouwen-koffiecoöperatie uit Colombia.
De chocolaadjes zijn mega lekker en hebben een verhaal:

Tien jaar geleden zijn 2 mannen: Enver & Rodney (voor foto zie onderaan blog) begonnen met chocola te maken en sinds 2019 produceren zij het solar-powered en emissie-vrij in hun fabriek in de Amsterdamse cacaohaven.

Eén keer per jaar komt het zeilschip Tres Hombres (het enige trans-Atlantische zeilend vrachtschip zonder motor: zeilende ambassadeur voor schoner zeetransport) de cacao brengen; het zeilschip is daarvoor 6 maanden onderweg.

Twee keer per jaar komen honderden fietsers vanuit Duitsland de chocola ophalen om verder te distribueren (afgelopen april werd 18.000 kg chocolade in hun cargofietsen geladen en reden ze daarmee terug naar Duitsland om deze bijzondere chocolade bij ca 120 winkels te bezorgen)

[Amsterdam is de grootste haven ter wereld wat betreft cacao las ik nu. Jaarlijks wordt in de Amsterdamse haven 600.000 ton aan cacaobonen overgeslagen.
Op dit moment vindt 45 procent van de wereldproductie van halffabricaten cacao tot boter, olie en poeder in Amsterdam en omgeving plaats! (cacao heeft als voordeel dat het smelt bij lichaamstemperatuur, goed te gebruiken voor lippenstift en in de farmaceutische industrie voor zetpillen)]

De verpakking van de zeiltjes is (natuurlijk) plasticvrij.
Goed bezig die Enver & Rodney en hun medewerk(st)ers!
Hun idealen: “ Wij willen de heerlijkste chocola maken – bij ons draait echt alles om smaak! En wij geloven dat genot nooit ten koste van mens of natuur mag gaan. Wij zijn ondernemers, en we ondernemen heel bewust. Pure biologische ingrediënten, goed betaalde boeren die de tijd kunnen nemen voor het oogsten, drogen en fermenteren, je proeft het allemaal!”

Als je de zeiltjes ook wilt, maar ze niet van een vriendin krijgt kun je ze zelf ook online bestellen via https://chocolatemakers.nl/contact/ (Ze verzenden alleen wanneer de buitentemperatuur onder de 22 graden is. Als je in een hele hete week bestelt kan het dus gebeuren dat je even moet wachten tot de chocola bij jou is.)

Een gedachte over “Chocolate makers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s