Onwaar/ gedeeltelijk waar

Er zijn dingen die mensen geloven die NIET WAAR zijn óf gedeeltelijk waar.
Als het over baby’s, anticonceptie en zwanger worden gaat heten dit “bakerpraatjes”.

Eén van die bakerpraatjes is dat je NIET zwanger kunt raken als je borstvoeding geeft!

Het is wél zo dat, als je borstvoeding geeft, het lichaam het hormoon prolactine aan maakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de rijping van een nieuwe eicel stil komt te liggen (de productie van oestrogeen wordt geremd) Het kán werken als er  ook voldaan wordt aan een aantal voorwaarden: Zo moet de moeder dag én nacht borstvoeding geven en tussen de voedingen mag niet langer (overdag) dan 4 uur of 5 uur (’s nachts) zitten.
Evengoed is het zeker géén waterdichte methode om een nieuwe zwangerschap te voorkomen.

Maar “onware praatjes” (dingen die mensen vroeger geloofden en soms nóg)  komen ook bij andere zaken dan baby’s voor.


Bijvoorbeeld over onze ongebruikte hersencapaciteit. Ik heb al een paar keer ergens gelezen dat wij mensen slechts 10% van onze hersencapaciteit gebruiken. Dat blijkt niet waar te zijn! Wat wél waar is dat we niet de volle 100% van onze hersencapaciteit op exact hetzelfde tijd gebruiken.
Of je slaapt, beweegt of nadenkt maakt wel degelijk wat uit qua hersencapaciteit, maar het is niet zo dat er 90% van onze hersenen “ergens” ongebruikt  ligt!


Ook over dieren denken we dingen te weten die NIET waar zijn, of  soms gedeeltelijk waar.
Zo las ik een stuk over eksters (vooral jonge eksters)

Wat ook ik altijd gedacht heb, dat ekster gek op glimmende dingen zijn en die ook “pikken” (dingen als zilverpapier en theelepeltjes)

Onderzoekers hebben dat onderzocht; ze legden glimmende dingen (schroefjes, ringen, aluminiumfolie) én niet-glimmende dingen (stukjes plastic oa) neer om te kijken hoe de eksters daarop reageerden.
Eksters blijken “nieuwsgierig te zijn”; alles wat er “anders” uitziet willen ze onderzoeken (en soms meenemen en onder bladeren of in hun nest stoppen)
De onderzoekers ontdekten dat eksters niet méér glimmende dan niet-glimmende dingen pakten (voor glimmende dingen leken ze zelfs een beetje bang)
Deze wetenschappers vermoeden dat, wij mensen, het over eksters die “altijd” glimmende dingen stelen hebben, omdat we eerder onthouden dat we een theelepeltje of stuk zilverpapier in een nest vinden, dan een kiezelsteentje of een stukje plastic!


Nog een ander waar/onwaar “feitje” over de natuur: een berg in dit geval, is NIET helemaal waar.

De hoogste berg in de wereld; Mount Everest? De Mauna Kea (slapende vulkaan op Hawaii, waarvan de oudst gevonden stenen 200.000 jaar oud zijn) met een totale hoogte van 10.203 meter (gemeten vanaf het laagste punt van zijn voet op de bodem van de  Grote Oceaan) wordt gezien als de hoogste berg ter wereld. (4207 meter boven zeeniveau)

De Mount Everest (berg in de Himalaya, op de grens van Nepal en China)  steekt  echter hoger boven zeeniveau uit: 8848 meter!
Dus welke berg men de hoogste noemt hangt af van waar vandaan gemeten is!

Conclusie: Geloof niet alles wat “ooit” waar was, blijf je dingen afvragen ( én je verwonderen)Een gedachte over “Onwaar/ gedeeltelijk waar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s