Antropoceen

Onthouden welk geologisch tijdvak na, welk ander tijdvak komt en over hoeveel miljoen jaar we het dan hebben, is niet mijn sterkste punt! Zoals het Pleistoceen, het Plioceen en het Holoceen wát en vooral wanneer waren ze?
Dat laatste tijdvak is, dacht ik, het tijdvak waarin we NU leven.*)

Maar onlangs las ik een (oud) artikel waarin stond dat het Holoceen (begon 11.700 jr geleden en wordt gekenmerkt door stijging van de zeespiegel na de laatste ijstijd) ergens halverwege de twintigste eeuw ten einde is gekomen.

Het Antropoceen (= human Era) is de voorgestelde naam van het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit.
Dat is NU!
De mens verplaatst per jaar  57 duizend miljoen ton aan spullen en grondstoffen over de wereld en daarbuiten. Zijn we nu, behalve uitstoot, een later herkenbare korst over de aardbodem aan het creëren?
De nieuwe naam voor het geologische tijdvak waarin wij leven werd in het jaar 2000 voorgesteld door de Nederlandse meteoroloog Paul Crutzen (1933-2021)las ik.

Crutzen won in 1995 samen met Mario Molina (Mexicaans-Amerikaans scheikundige) en Frank Sherwood Rowland (Amerikaans chemicus) de Nobelprijs scheikunde

In het oude artikel meldde de Werkgroep Antropoceen : we leven in een nieuw geologisch tijdperk, dat wij mensen, zelf hebben veroorzaakt.

Er was toen nog geen startpunt gedefinieerd. Als dat gebeurd zou zijn kon het Tijdperk van de Mens officieel aan de geologische tijdvakken worden toegevoegd.
Ik heb op internet gezocht of dit startpunt al officieel bevestigd is en ik vond het startpunt 1945: motivatie: Halverwege de twintigste eeuw toen de bevolking explosief begon te groeien, we veel meer koolstofdioxide gingen uitstoten, soorten uit begonnen te sterven en we (veel) begonnen te produceren en te consumeren én we het nucleaire tijdperk startte!

Heel concreet startte het Antropoceen volgens de onderzoekers op 16 juli 1945 toen de eerste atoombom tot ontploffing werd gebracht

Deze plutoniumbom,  werd gemonteerd op een stalen toren in de woestijn van New Mexico  en op 16 juli 1945 om 5.30 uur ’s morgens tot ontploffing gebracht. De codenaam voor deze eerste atoombom testontploffing was Trinity (Engels voor drie eenheid) De explosie van Trinity was de eerste kernexplosie die ooit op de wereld plaatsvond; en had een kracht die  geschat werd op 19.000 ton TNT (4x zo groot als verwacht werd)

Het was een keerpunt in de historie toen de mens kernenergie gingen exploiteren. [Het stralingsniveau steeg pas echt aan het begin van de jaren vijftig, toen veel meer bomtesten plaatsvonden]

Vandaar dat wetenschappers deze dag als startpunt voor het Antropoceen kozen!

De geologische tijdschaal.
Het Antropoceen wordt dus nog een tijdvak.
We leven NU dus ná het Holoceen, maar nog steeds in het Kwartair (quaternary)
Vóór het lezen van dit oude artikel wist ik dit niet, nu dus wel. En u nu ook!

( Het tijdvak waarin we NU leven vergeet ik niet! Antropoceen wordt dus een nieuw woord in mijn vocabulaire)


*) De ouderdom van de aarde bedraagt volgens de wetenschappelijke consensus 4,5 tot 4,6 miljard jaar 

Een gedachte over “Antropoceen

  1. Hoi Baars, ik herken dezelfde beperking als jij, ik ken de namen niet , alhoewel ik ze wel herken, en weet de volgorde niet, daarom heb ik deze blog gekopieerd en heb zo een extern geheugen, Dank daarvoor Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s