Runderen en kunst

Koeien zijn de laatste tijd nogal in het nieuws, helaas negatief.
Ze produceren namelijk niet alleen melk,  maar zijn ook verantwoordelijk voor 5 procent van de totale CO2-uitstoot op onze planeet. (Varkens en kippen stoten ook gassen uit, maar niet zoveel als runderen.)

Ik las ergens dat de zuivelindustrie één van de grootste milieuvervuilers van Nederland is.
Ik heb dat allemaal niet gecheckt maar geloof zeker dat we, willen we dat nog volgende generaties van onze planeet kunnen genieten we NU wat aan het terugdringen van CO2 uitstoot moeten doen; minder koeien, dus minder vlees eten is daar een onderdeel van.

muurschildering koeien

Na het voorafgaande geschreven te hebben wil ik ook een ander geluid over het rund ( met name de koe) laten horen, namelijk het rund als model voor de kunst!

Beroemde kunstenaars hebben hun idee van een rund uitgewerkt: denk aan de Stier van Paulus Potter, de koe mét boer van Anton Mauve of de Cow Parade (kunststofkoeien die door bekende en onbekende kunstenaars beschilderd zijn, een tijd worden tentoongesteld en dan geveild voor het goede doel (al 30 miljoen wereldwijd voor Goede Doelen opgehaald)

Sommige kunstenaars “hebben iets met koeien”
Zo zag ik een geweldige muurschildering met koeien op een silo in Lochem, maar ook in een galerie een “puzzel”koe; bij iemand aan de wand een foto van een Highlander en een koeiensnoet van stukjes hout in een kunstwinkel en natuurlijk is er ook het gouden kalf *), de grote prijs van het Nederlands Film Festival!

Stuk voor stuk bijzondere kunstwerken.

Tegenover negatief koeiennieuws wilde ik toch ook iets “koe moois” stellen.

*) In 1980 ontworpen door Theo Mackaay  

Een gedachte over “Runderen en kunst

  1. Hoi Baars, Dre koe bij de horens gepakt, dat deed me denken aan de directeur van mijn school indertijd, dhr. Sinnema, leraar Nederlands, die zei, dat over elk onderwerp wel een dictee, toespraak of anderszins kon worden gehouden en hij noemde als voorbeeld een lucifer. Jou voorbeelden elke dag en deze dag dus de koe spreken mij meer aan en zo is het, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s