Vogelwetens(w)aardig (3)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment!

Maar eerst een eigen vogelwaarneming van eergisteren: UILEN!
Het was op een braderie (daar horen ze natuurlijk niet) Bij de kraam kon je een foto laten maken van een uil op je hand: daartoe kreeg je een speciale leren handschoen aan ( € 5,- per foto)
Ik vind het altijd zo triest, zo’n majestueuze vogel met een kettinkje aan zijn poot.
Het is wel zo, dat je een uil zelden van zó dichtbij kan zien.
De Europese Oehoe (een van de grootste uilen ter wereld) keek en…..knipoogde naar de fotograaf (mijn lief)

Er was ook een kerkuil, boven in de nok van de tent, een konijnuiltje (broedt in een (konijnen) hol in de grond) en een witwangdwergooruil!

Dan nu de Vogelbescherming weetjes

Er zijn vogels die NIET tot de roofvogels behoren, maar toch behoorlijk bloeddorstig zijn.
Zoals bijvoorbeeld de grauwe klauwier. Hij/Zij spiest zijn/haar prooidieren aan de doornen van bv een braamstruik, zo “bewaart ” hij/zij zijn prooi voor later! (oa. kleine vogels en muizen)

Trekvogels leggen enorme afstanden af, zoals de Phylloscopus trochilus yakutensis (soort fitis).Dit vogeltje legt één van de langste migraties van een vogel van zijn omvang af; namelijk 12.000 km – van Oost Siberië naar Oost Afrika (en terug)
In 2 jaar tijd vliegt dit vogeltje méér dan een rondje om de aarde qua kilometers!

Vóór vogels de lange halfjaarlijkse vogeltrek gaan vliegen, ondergaan ze belangrijke lichaamsveranderingen! Om voor de grote trek een energievoorraad aan te leggen, wordt hun spijskanaal vergroot. Omdat het spijsverteringsproces veel energie kost wordt het tijdens de trek, “uitgezet” De reproductieve organen van de vogels zijn ook niet nodig tijdens de vlucht, dus die krimpen tot minimale grootte. Pas als ze op de plaats van bestemming zijn worden de organen weer hun oorspronkelijk grootte.

Vogeleieren

Bij vrouwtjesvogels liggen, in de eiersokken, een heleboel kleine eitje opgeslagen. Pas als de tijd van het broedseizoen (bijna) aanbreekt groeien deze eitjes uit tot volwaardige eieren.
Eieren zitten zonder schil in de vogel. De schil wordt pas op het allerlaatste moment, vlak voor het eitje het vrouwtje verlaat, gemaakt
Als een vrouwtjesvogel te weinig kalk heeft legt deze windeieren, eieren zonder schaal; de kuikens hierin overleven het niet.

Vogelgeluiden uit de hele wereld

Er is een website waarop je vogelgeluiden van over de hele wereld kunt leren herkennen: www.xeno-canto.org.
Het is een samenwerkingsproject: je wordt ook uitgenodigd om je eigen vogelgeluidsopnames te delen, om te helpen raadselgeluiden te identificeren, of om je kennis te delen op het forum.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s