Vaderdag

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd.

Men viert Vaderdag in Nederland op de 3e zondag in juni.  
Vaderdag wordt hier, in tegenstelling tot in Amerika, niet erkend als een nationale feestdag.
In veel andere landen viert men Vaderdag in de maanden juni/juli, maar ook op 5 december (Thailand) oktober (Luxemburg) november (Indonesië) en maart in Italië en Spanje!
De eerste Vaderdag ooit gevierd was op 19 juni 1910 in Spokane (VS in staat Washington)

Steeds meer kinderen wonen niet (meer) in een gezin met beide ouders.
In 2020 scheidden de ouders van 28.305 kinderen na een huwelijk, daarnaast zijn er jaarlijks naar schatting ruim 20.000 kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan zonder dat ze getrouwd waren.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal kinderen dat in een alleenstaand gezin woont de afgelopen twintig jaar is gestegen van 200.000 tot 600.000. 
Ook uit het onderzoek van het  CBS blijkt dat de meeste kinderen na een echtscheiding bij hun moeder gaat wonen én dat één op de vijf kinderen van gescheiden ouders zijn/haar vader niet meer ziet.

Dat zijn heel veel cijfers, maar uit die cijfers blijkt dus dat er veel kinderen niet bij hun vader zijn, ook niet als Vaderdag aanbreekt.
Als vader en kind het allebei  wél willen*) en het is puur een beslissing van de moeder dat het NIET kan, is het behoorlijk heftig voor vader én kind dat ze geen deel meer uitmaken van elkaars leven. Zo’n dag als Vaderdag kan daarom voor die kinderen, klein of groot (volwassen) een heftige dag zijn.

Ik ken vrouwen die pas (ver) in hun volwassen leven weer hun biologische vader in hun leven kregen (na een scheiding toen ze klein waren) De band was heel moeilijk nog op te bouwen. De ene  verbrak na een paar ontmoetingen de band geheel, de ander ziet hem nog af en toe, maar het is voor haar geen VADER in de zin van het woord, meer een vaagbekende van een vroeger leven.

Ik las ergens een, vind ik,  een mooie definitie van een vader:

Iemand die je berispt als je regels overtreedt,
glimt van trots als je succes hebt
en in je gelooft als je faalt.

Zo iemand gun ik ieder kind in zijn/haar leven.
Zelf had ik maar een vader tot 2 maanden voor mijn 10e verjaardag, toen stierf hij.
Het is altijd een gemis gebleven.

*) en er geen omgangsverbod geldt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s