Barbecueën

Met mooi weer wordt er wat af gebarbecued in Nederland. Ik las onlangs dat barbecueën nergens zó populair is als in Nederland!

Er zijn tig barbecuemodellen van heel simpel tot heel ingenieus, met gas, elektra en “gewoon” op houtskool. Voor mij is een barbecue “iets” dat “werkt” op houtskool; waar vlees of groenten op kunnen verbranden (dat NIET te laten gebeuren is dé sport) en vooral waarbij je geduld moet hebben (elektrisch aansteken en vlees erop leggen is, in mijn ogen, niet “echt” het moet lang duren, het water moet in je mond lopen vóór het eerste stukje vlees “eindelijk” gaar is. (Zonder houtskool of briketten noem ik het geen barbecueën)

Barbecue weetjes

 • De “gemiddelde Nederlander”(zo deze al bestaat) barbecuet 6 á 7 keer per jaar.
 • Mannen staan vaker achter de barbecue dan vrouwen, hoewel dat wel aan het veranderen is; in 2018  barbecuede 13% v.d. vrouwen , in 2019 al 26%!
 • 1 op de 3 mannen krijgt een “oergevoel” bij het barbecueën.  Consumentenpsycholoog Herman Konings: ” Als mannen met grote lappen  vlees bij het vuur staan, voelen ze zich weer helemaal oer.” (In de oertijd gingen de mannen op jacht, omdat zij meer kracht hadden om prooidieren te lijf te gaan. De buit werd vervolgens door de mannen mee teruggesleept en verdeeld, kennelijk komt zo’n OER-gevoel bij mannen boven als ze met een barbecue in de weer zijn)
 •  Vrouwen eten gemiddeld 3,9 stukken vlees of vis tijdens het barbecueën.
   Mannen eten meer: gemiddeld 5,5 stukken vlees of vis
 • 13% van de Nederlanders legt tijdens het barbecueën een vleesvervanger op het barbecuerooster (Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is, in Nederland, 4 tot 6%. Dat komt bij 17 miljoen Nederlanders neer op ruim 850.000 mensen)
 • Van alle soorten vlees is, in Nederland, de hamburger het populairst.

Dan nog even de barbecue in relatie tot Vaderdag: In de 2 weken vóór Vaderdag wordt er online 20% méér gezocht naar barbecues!  (ra ra ra wat geven we pa voor Vaderdag?)
De meeste van deze weetjes komen uit een onderzoek dat Supermarktketen Jumbo heeft laten uitvoeren.

Een gedachte over “Barbecueën

 1. Hoi Baars, Het is aan mij niet besteed, barbecueën, net als een verjaardagsfeestje, waarbij iedereen in een kring zit feest te vieren. Mijn voorkeur is zo’n bijeenkomst binnen te houden en dan een variant van barbecueën waarbij gedipt wordt, ik ben even de naam kwijt. En met hooguit een klein aantal personen. Maar ieder heeft zo zijn voorkeur en ik respecteer dat ten volle, Johannes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s