Hollandse nieuwe vanaf 15 juni!

Elk jaar wordt in 6 weken (mei/juni) de volledige jaarvoorraad maatjesharing *)aan wal gebracht. 70% van die haring wordt gevangen in het zeegebied tussen Schotland, Denemarken  en Noorwegen.

De naam Hollandse nieuwe is ontstaan omdat de Hollanders de eerste waren die met het “kaken” **) begonnen.
Heden ten dage mag haring alleen Hollandse nieuwe heten als de vis in Holland verwerkt wordt van haring tot “maatje” volgens een speciale methode, waarbij de maatjesharing altijd 24 uur ingevroren moet (volgens de WET) zijn geweest voor het tegengaan van nematoden (=parasitaire rondworm)

De officiële aftrap van het haringseizoen is de veiling van het eerst vaatje met haring, ieder jaar georganiseerd door het Nederlands Visbureau.
Dit jaar zal het plaatsvinden op  dinsdag 14 juni in Scheveningen.
De opbrengst van de veiling wordt geschonken aan de Stichting Ambulance Wens.
Om u een idee te geven van om hoeveel geld het hier gaat: in 2018 bracht het eerste vaatje haring (geveild) € 78.000,- op!

De naam Stichting Ambulance Wens komt voort uit het idee om de laatste wens van terminale patiënten te vervullen met vrijwilligers én een eigen ambulance.
Tweehonderdzeventig medisch geschoolde vrijwilligers zijn dagelijks in de weer om laatste wensen van immobiele mensen (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) te vervullen; GRATIS! Dit Goede Doel krijgt dit jaar (de veiling kon ivm Corona de afgelopen 2 jaar geen doorgang vinden) de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje haring!

Jaarlijks wordt zo’n 25 miljoen kilo verwerkt tot maatjesharing, dat zijn 180 miljoen haringen, waarvan 76 miljoen in Nederland worden gegeten.


De toevoegingen van augurken en uitjes schijnt te zijn ontstaan in vroegere tijden toen de gekaakte haring lang in houten vaten bewaard bleef en de smaak steeds zouter werd. Na een jaar smaakte de haring dan zo zout dat hij bijna niet meer te eten was, om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zure bommen bij!

Ná de veiling, woensdag 15 juni zal de Hollandse Nieuwe weer overal te koop zijn.*) de naam maatjesharing is een verbastering van “maagdelijke” haring, jonge haring bevat nog geen hom of kuit en heeft daardoor een hoog vetpercentage

**) kaken is de vissen ontdoen van kieuwen en ingewanden en de vis dan fermenteren in een pekelbad (9% zout) Het werkwoord ”kaken ”is  voor het eerst aangetroffen in 1462


Haringverkoopster geschilderd door de Nederlandse (vnl portret) schilder Godfried Schalcken (1643-1706)

Een gedachte over “Hollandse nieuwe vanaf 15 juni!

  1. Hoi Baars, altijd weer een blijde verrassing, een broodje haring, laat staan de verorbering van de haring aan het stalletje op de bekende hoofd achterover-wijze. Dank Baars, voor dit lekkere nieuws, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s