Ooievaars? Ja en nee.

Vlakbij de afrit van de snelweg naar ons huis stonden jarenlang 2 hoge palen met daarop de mogelijkheid tot een ooievaarsnest. Eén van die palen is verdwenen, maar de andere staat nog fier overeind.
Ieder jaar kwam daar een paartje broeden ( volgens iemand met een telelens was het ieder jaar hetzelfde paartje: ze waren geringd en het nummer was te zien!)

Eerst kwam de ene ooievaar, iets later de partner (ze maakten de lange reis vanuit Afrika kennelijk niet samen) Heel wat jaren zagen we kleine koppies over de rand (meestal 2 jongen)

Het was niet altijd ooievaarsfeest, ik herinner me een jaar dat er één ooievaarsjong uit het nest gevallen was en het NIET overleeft heeft én een jaar dat er een (iets ouder) jong plotseling op de weg stond en men bang was voor een verkeersongeluk (goed afgelopen)

Dit jaar zagen we één ooievaar.
Onlangs hoorde ik het trieste verhaal: een ooievaar was op het nest aangekomen (ik ben vergeten of het mannetje of het vrouwtje was) maar kennelijk erg verzwakt.

Het restaurant “onder de paal” is in januari van dit jaar in andere handen overgegaan; ook de nieuwe eigenaars blijken “te zorgen” voor de ooievaars. Ik hoorde dat ze een hoogwerker hadden geregeld en de verzwakte ooievaar naar een vogelopvang hebben laten brengen; dáár zouden ze de expertise hebben om, indien mogelijk, deze ooievaar nog op te lappen.
Helaas is dat niet geluk en is de ooievaar overleden.

De partner van de ooievaar is na een tijdje op het nest gestaan te hebben, naar elders vertrokken. Geen eieren, géén kleine ooievaars op die paal dit jaar.
Tot zover het trieste nieuws.

Nu het “mooie” nieuws; er zijn daar weer 2 ooievaars gesignaleerd; er zit weer een “stel” op het nest.
Volgens een insider is het een heel jong stel (misschien is één van de twee daar verleden jaar geboren?)
Ze zijn niet geringd (volgens de dame met de telelens)

Dit jaar zullen er geen eieren meer gelegd worden, daarvoor schijnt het te laat te zijn.
Er is wel de hoop dat DIT stel volgend jaar zullen terugkomen om dan van dit nest hun “tijdelijk” woonplaats te maken en misschien aan een gezinnetje te beginnen.

We wachten het af.

Een gedachte over “Ooievaars? Ja en nee.

  1. Prachtig Baars, tussen aal het “slechte” nieuws een bericht waar we allemaal op zitten te wachten : GOED nieuws en dat is er verdraaid nog an toe, echt wel. Petje af Baars, brenger van het goede nieuws, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s