De bank van meneer Pos.

Het gebied Herikhuizerveld*) is een heuvelachtig heidegebied dat deel uit maakt van het Nationaal Park Veluwezoom (in 1930 werd dat het eerste Nationaal Park in Nederland) en ligt in de provincie Gelderland (bij de plaats Rheden)
Eigendom van de vereniging Natuurmonumenten.
Behalve omwonenden zullen weinig mensen dit gebied onder deze naam kennen, vermoed ik.
Het gebied is beter bekend onder de naam De Posbank.


De Posbank zélf is een, in 1921 een door de  Nederlands architect, Willem Leliman ontworpen bakstenen bank.(Leliman heeft ook de ANWB paddenstoel ontworpen)

De monumentale bank stond vroeger naast een theehuis, dat helaas in 1996 door brand is verwoest.H et Paviljoen de Postbank dat er NU staat is in 1998 door Natuurmonumenten laten ontwerpen door Bjarne Mastenbroek, in 2002 kwam dit  bijzondere gebouw  waarbij uitsluitend duurzame en milieuvriendelijke materialen gebruikt zijn klaar (voor dit gebouw werd Natuurmonumenten in 2003 uitgeroepen als winnaar van de Gouden Piramide  (Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap)


De posbank zelf staat niet op het hoogste punt van de Veluwe (dat is het de nabijgelegen Signaal Imboschheuvel van 109,9 meter; “het hoogste punt van het [Europese deel] van Nederland ” (buiten Zuid-Limburg)
Maar 90 meter boven N.A.P. is, voor Nederland, ook best hoog (voor een bank)

De naamgever van deze bank was G.A.Pos, de tweede voorzitter van de ANWB

De bank werd ontworpen door Leliman en gebouwd door aannemer Gerrit Bennink en op 24 mei 1921 onthuld voor het 25 jarige jubileum van de heer Pos.*)  vernoemd naar een voormalige boerderij die Herikhuizen heetteEen gedachte over “De bank van meneer Pos.

  1. Hoi Baars De Posbank was/is mij bekend als naam, want ik ben er nooit geweest, De andere info, die je ons geeft is mij onbekend, niet zo belangrijk dat ik het niet weet, maar kennis is altijd welkom, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s