Poep en pies

Er is niet altijd in ieder huis een toilet geweest; in Nederland werden pas vanaf 1910 huizen mét een apart toilet gebouwd! En dát terwijl bij opgravingen bij Mohenjo-Daro (stad uit de Indusbeschaving  gelegen op zo’n 28 km van het huidige Larkano/Pakistan) al toiletten en riolen, stammend uit de tijd van 2600 jr.voor Chr. bloot werden gelegd

Ook in Europa t.w. Schotland (eiland Orkney– vindplaats Skara Brae)  hebben archeologen huizen bloot gelegd met  daarin een speciaal gebouwd hokje met een opening boven de afwatering. De laatste bewoners van Skara Brae vetrokken rond 2500 jr. voor Chr!

Een stuk later, in de Middeleeuwen,  was er bij kastelen een “uitbouw” gemaakt met daarin een “gemak”; ieders ontlasting ging vanaf deze poepdoos meteen de slotgracht in.

Zowel arm als rijk had vroeger een po (nachtspiegel) zodat men ‘s nachts niet naar buiten moest (vaak was het gemak in een huisje op het erf, soms met het gat boven een sloot)

Voor volwassenen was er vroeger een kakstoel en voor kinderen een kinderstoel met een gat erin waar een potje ingeschoven kon worden.

De woorden gemak, privaat, plee of poepdoos werden vroeger gebruikt, daarná werden de woorden watercloset (Eng= waterkast) en toilet (van Franse verkleinwoord toilette(=doekje)geïntroduceerd.(Eerst werd het woord “toilet” gebruikt als kamertje om je te verkleden, (toilet te maken) later “kleedkamertje met ontlastingsvoorzieningen”  
Watercloset werd nog later afgekort tot wc.

Wie de uitvinder is van het toilet, zoals we NU gebruiken, is niet bekend.
Wat wél bekend is:

1. Een hoveling van koningin  Elizabeth van Engeland (John Harington 1561-1612) publiceerde in de 16e eeuw een pamflet met de instructies voor toiletkleppensysteem;
2. In de 18e eeuw zou George Jennings (1810-1882) loodgieter, dit mechanisme geperfectioneerd hebben.
3. In 1775 patenteerde Alexander Cumming  (1733-1814) een systeem om door te trekken.

Op 21 augustus van het vorige jaar blogde ik over openbare toiletten

Dit blog gaat over toiletten thuis, zoals…

.. van niets, naar iets op t erf, naar een kamertje IN huis, nu niet meer weg te denken uit een “gewone” woning; het gemak dient de mens

Een gedachte over “Poep en pies

  1. Er zijn nog vele boeiende onderwerpen en deze is een prachtig voorbeeld van een minder besproken inhoud. En ik wil daar iets aan toevoegen en wel iets wat mij als man betreft. Alleen op kamers betekend ook alleen met o.a. de WC. Mannen waaronder ook ik hebben de gewoonte om staande te plassen en mij viel bij het onderhoud op, dat de muren vol spetters urine zat5en. Vanaf dat moment besloot ik nooit meer staande te plassen, dus zittend al mijn behoeften te doen. Ik geef mannen de raad dat ook te overwegen, eigenlijk ook te doen, jullie besparen de schoonmaak (st)er een heleboel werk. Voor de informatie in deze blog zeg ik de maak(st)er erg veel dank, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s