Streekmuseum De Roode Tooren

Op 6 mei schreef ik over Doesburg waar ik toen was. Ik zag daar een raamaffiche over een tentoonstelling “1572,  De geboorte van Nederland, een zware bevalling voor de Achterhoek

Nu was ik weer in Doesburg en zijn we naar deze tentoonstelling gegaan.

Het Streekmuseum De Roode Tooren is gratis toegankelijk. Ik vroeg de heer achter het loketje waarom het museum De Roode Tooren heet. ‘n Duidelijk antwoord gaf hij niet; er was ooit een Roode Tooren in de Achterhoek, maar die is al meer dan een eeuw verdwenen en was niet hier.
??

Wat hij wél wist: Op de plek waar NU het loketje is, was vroeger een klein winkeltje, daarnaast in het grote gebouw waar de tentoonstelling is was vroeger een politiebureau, dat in de volksmond “de rode toren” werd genoemd (waarom wist hij ook niet)

In het museum zijn interessante dingen te zien, maar een groot nadeel van déze (geboorte) tentoonstelling vind ik dat er heel veel te lezen valt, grote borden met enorme lappen tekst, waar ik op dát moment géén geduld voor en geen zin in heb.

In het museum is meer te zien dan “De geboorte van Nederland”, zoals een klein vroeger Kruidenierswinkeltje ( uit 1890), hellebaarden uit de 18e eeuw, een tabakskerverij (begonnen in 1894), een maquettes  van de Doesburgse schipsbrug en van een deel van de vesting Doesburg én een Spaanse muntgewicht ( n geijkte gewicht werd mét munt op weegschaal gelegd om te zien of de munt niet te licht was).

Er hingen aan de wand ook vroegere Doesburgse borden die inzicht geven in het leven van TOEN.

We kijken uit het raam van de Roode Tooren en zien het stadhuis met een gids die iets staat uit te leggen


De tentoonstelling 1572, de geboorte van Nederland, een zware bevalling voor de Achterhoek is nog t/m 12 juni nog te zien in Doesburg! (De rest van de spullen die ik beschreef blijft “altijd” te zien in het streekmuseum)

Een gedachte over “Streekmuseum De Roode Tooren

  1. Als ik Beter in mijn vel zat dan nu ging ik terug naar Doesburg om het museum te bezoeken en meer, DANK VOOR JE OVERZICHT, HELDER ALS IMMER ,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s