Buurtschap Bronsbergen

Nog nooit had ik gehoord van het buurtschap Bronsbergen (net buiten Zutphen, dichtbij het Bronsbergenmeer)

Gisteren nam familie uit de Achterhoek me er mee naar toe. Er is daar namelijk iets bijzonders:een bos (je) van105 bomen met daarin ooievaarsnesten.
Mijn familie vertelde dat er onlangs behoorlijk wat commotie was ontstaan omdat de gemeente Zutphen van plan was in het bos te gaan kappen.
Uiteindelijk is dit niet doorgegaan, onder meer doordat Vogelwerkgroep Zutphen e.o officieel bezwaar had aangetekend. Het fijne wist mijn familie er niet van.

Later thuis las ik de “officiële verklaring” van de gemeente Zutphen:
“Een aantal bomen (populieren) in het bosperceel tegenover Bronsbergen 20, is in slechte conditie. De bomen aan de rand van het bosperceel kunnen een gevaar opleveren voor weggebruikers als ze omvallen of als er takken uit breken. We zijn als eigenaar van de bomen verplicht om te kappen of snoeien, en tegelijk willen we er alles aan doen om de ooievaars die er zitten niet te verstoren”
Het lijkt mij dat het grootste kapgevaar ge is (maar blijf alert vogelwerkgroep!)

Het was een bijzonder gezicht. De bomen waarin de ooievaars nestelden zijn wel iets té hoog voor mijn telefoon, maar u ziet de nesten én de vogels. De vele kleine kopjes die wij over de rand zagen kijken kan u, lezer,  helaas niet zien ( Ik had wel een fotograaf bij me, maar zonder fototoestel)

Er is  daar (tegenover) een volkstuinencomplex (zonder gebruik van chemische bestrijdings- middelen).

Altijd leuk om een lappendeken van tuintjes te zien, met groenten, kruiden, fruitbomen

en met wilde bloemen

Op dit volkstuinencomplex heeft een Vrije School ( basisprincipe: elk kind krijgt de vrijheid om op zijn/haar eigen manier te leren) haar kinderwerktuin aangelegd.

De tuin is in een cirkel aangelegd; in het midden, onder een grote, schaduwverstrekkende boom “werken” en leren de kleintjes over de natuur. In een steeds groter wordende cirkel kunnen de hogere klassen werken en leren.

Er was nu een heerlijke stilte. Door de week schijnt er iedere dag wel minstens één klas, onder leiding, aan het werk te zijn.

Een leuk “verhaal” vond ik dat de kinderen ook eieren mogen rapen, maar dat er van de paar kippen te weinig eieren zijn om elke dag eieren te kunnen rapen. Als de kinderen ze geraapt hebben, leggen later de begeleiders de eieren weer terug bij de kippen, zodat de volgende groep óók kan rapen!

De kruk van het kippenhok ziet er, in mijn ogen, echt vrijeschoolachtig uit  (handvaardigheid in combinatie met (vroeger)ambachtelijke werk)
Het gekleide insect lijkt me gemaakt door (school)kinderhanden.

Het geheel straalt liefdevolle verzorging en rust uit.

Het koren schijnt ook echt geoogst en door een molen tot meel gemalen te worden (school broodjes bakken?)

Door mijn oogharen heen zie ik, bij de vuurplaats een juf met een gitaar met luisterende kinderen om haar heen zitten ( ik heb (veel) fantasie)
Dit lijkt me een fijne plaats om als kind over de natuur te mogen leren.

Een gedachte over “Buurtschap Bronsbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s