Op leeftijd

Leeftijd is betrekkelijk.
Als je 6 jaar bent is iemand van 15 al oud en als je 15 bent is een leraar van 40 oud.
Als je zelf 50 bent vind je jezelf niet oud, maar een jonger iemand vindt dat wel.
Laatst hoorde ik een ouder iemand zeggen “Hoe oud je geschat wordt hangt er van af of je nog goed loopt”

Wat daarmee bedoeld werd, was dat als iemand recht van lijf en leden is, hij(zij) vaak jonger geschat wordt dan iemand die krom, met een stok of achter een rollator loopt.
Krom, stok, rollator dat zijn OUDE mensendingen.
De man die me dit zei liep sinds kort met een stok en had een paar “nare” ervaringen. Zoals een onbekende volwassene die hem “opa” noemde ( dubbel erg:hij heeft geen kinderen)

Ik ben daarover na gaan denken en denk nu dat hij gelijk heeft. Je lijkt ouder met dat soort hulpmiddelen.

Mijn oma had een(grijs) knotje, droeg donkere kleding en liep gebogen; in mijn ogen was ze toen STOKOUD. Laatst las ik in een genealogisch verslag dat ze 75 jaar was toen ze stierf. Niet echt stokoud dus, maar zo zag ze er toen wel uit.

Het was een andere tijd qua kleding en kapsels; nu dragen jonge én oude mensen leuke vlotte kleding en hoeven oude dames geen grijs haar of knotje te hebben!

Een vriendin van me loopt, tijdelijk, met krukken, het ziet er inderdaad anders, “ouder”, uit dan de kwieke dame die ze anders is.
Ik denk ook dat sommige mensen al oud zijn vóór hun tijd, dat heeft niets met uiterlijk te maken maar met uitstraling; deze mensen “denken oud” Al het nieuwe is stom of eng, alles is teveel of te moeilijk. Dat soort mensen zit vastgeroest in bekende patronen. Dát geeft je een oude uitstraling.

Ik ken mensen van boven de 90 met een jonge uitstraling.

Eén vrouw ( 94 jr) moet, vanwege een knieblessure, met een stok lopen; ze kocht meteen een gekleurde stok met bloemenmotief, niet wegmoffelen die stok, maar vrolijk laten opvallen!


Leeftijd is betrekkelijk!

Een gedachte over “Op leeftijd

  1. Hoi Baars, Leeftijd zegt iets over onze aanwezigheid op deez wereld. Daarna is tijd überhaupt niet meer aanwezig, dat is wat jij bedoeld met betrekkelijk, toch Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s