Zwanenblog

Regelmatig lopen of fietsen wij langs de 3 zwanennesten hier in de buurt.
We kijken, genieten en maken ons ongerust.
Zoals laatst toen 7 eieren in het nest “bloot” lagen, geen zwaan in de buurt, dát zag er niet goed uit.


De volgende dag stond moeder? vader? wel op het nest maar ging niet liggen, het leek of pa of ma vreselijke jeuk had! De ouderzwaan was zeker 10 minuten met de snavel tussen de veren in de weer. Ongedierte lijkt me niet denkbeeldig!
We zijn weggegaan, er kwam geen eind aan het poetsen en ondertussen lagen de eieren bloot!
De volgende dag zat er weer een zwaan op het nest.
Maar of het verder goed gaat?


In een van de andere nesten was het onlangs bingo, de zwaan zat wat te wiebelen en ik zag een klein zwanenhoofdje onder haar veren én een aantal eieren. Na een lange tijd kijken zag ik nog een zwanenkopje. Moeder dekte de eieren en haar kinderen daarna weer toe met haar lichaam.
Een dag later waren er al 4 pullen.

Foto’s maken van zwanennesten met een telefoontje is een uitdaging, zonder telelens en met vaak water er tussen kom je er niet altijd dicht genoeg bij en al kún je het, je wilt ook de rust niet verstoren!

Ik ben dan ook best (plaatsvervangend) trots op de foto van zwaan met een kleintje op zijn/haar rug. Niet dat ik die zelf gemaakt heb!

We liepen met zijn vieren en 3 daarvan maakten (met telefoon) een foto van dit snoezige tafereel; bij één lukte het!

We wonen niet zover van het Gooimeer, daar zitten altijd zwanen. Ik heb me laten vertellen, of het waar is weet ik niet, dat alleen vrijgezellen zwanen daar “rondhangen”, geen paartjes! We hebben daar ook nog nooit kleintjes of zelfs een nest gezien, dus het zou kunnen kloppen.

Vlakbij de bewoonde wereld hier was verleden jaar een nest, mensen lieten daar hun hond vaak uit. Een wonder dat de zwanen al die tijd gebroed hebben en niet verstoord zijn door een hond. Omwonenden hadden rood/wit lint gespannen en een bord gemaakt.

Aan het eind van dit zwanenblog  zwanenKUNST het beeld bij Singer (Laren)

Twee leerlingen van de Gooise Academie ( beeldhouwklas) van directeur/docent Kees Schrikker wonnen in 1958 de prijsvraag die voor het ontwerp van het beeld door Schrikker was uitgeschreven: Mirjam Verhoeff en Piem Koehler. Het beeld werd in 1958 door de Gemeente Laren geschonken aan Anna Singer voor haar 80 ste verjaardag *)
De zwanen zijn op ware grootte!

*) dit staat in Wikipedia, wat mij wat bevreemd, want de opdracht voor het beeld was van Anna Singer zelf, zij heeft ook de kosten van het gieten voor haar rekening genomen, dan lijkt het MIJ geen cadeau!

Een gedachte over “Zwanenblog

  1. Hoi Baars, Zwanen zijn fotogeniek tot hun laatste veer. Komen dan jonkies erbij dan kan het al helemaal niet stuk, Prachtig jullie fotografie en conclusies, ik heb weer genoten, dank Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s