Ambacht- en natuurmarkt (Doorn)

Er was een mooie zondag in mei uitgekozen voor deze natuurmarkt onder de bomen van het  voorheen Gimborn Arboretum.

In de ruime open tent was iets te drinken en te eten te halen en er stonden kraampjes in een soort slinger onder de bomen met bloeiende struiken op de achtergrond.

Er waren veel bijzondere dingen, zoals het ijs van SJAMAAN (S) dat geschept werd in een soort gele uitklaptrommel (mét opstapjes) De eigenaar van de “ijstrommel” én van de kraam ernaast (met bijzondere jams) is een sjamaan (een soort priester/ziener) vertelde een werknemer ons; hij stopt behalve natuurlijke producten ook zijn energie in de jam en het ijs én binnenkort komt er ook Sjamaan likeur!
Ik nam een peren/steranijs ijsje en inderdaad was het een smaak die ik nog nooit eerder had geproefd. Lekker en bijzonder!

Het wás prachtig weer, maar zou het gaan regen dan waren er prachtige, bijzondere (natuur)paraplu’s te koop.

Levensbomen symboliseren voorouders én je eigen leven, de takken symboliseren kracht en groei en verbinding met bloemen en vogels. Aramusgifts staat op deze natuurmarkt met een kraam; zij verkopen kunst uit Haiti,  gemaakt van gerecyclede en gereinigde olievaten en blikken.

Ook de kunst, die niet ver van de levensbomen staat, niet in een kraam maar in de openlucht, komt niet uit Nederland. De verkoper vertelt dat hij een ontwerp maakt en de tekening naar Roemenië stuurt. Daar maken ambachtsmensen de ontwerpen; hij kan hen een eerlijk loon betalen waar ze van kunnen leven én er zelf nog iets aan verdienen. De kunstvoorwerpen vinden gretig aftrek, mede omdat ze niet “duur” zijn. De  metalen vogel (arend?) is bijzonder, d.m.v. contragewichten kan hij zijn vleugels bewegen en lijkt het of hij vliegt!

Op deze ambachtsmarkt zijn veel verschillende mooie producten, zo zag ik prachtige handgemaakte pannenlappen ; kleurige stoffen; vogelhuisjes gemaakt van o.a. theepotten en allerlei mooie dingen van schapenwol gemaakt.

En al deze bijzondere kramen waren te bezoeken onder schaduwrijke bomen en bloeiende struiken in een heerlijk zonnetje.

Ook etens- en drankwaren waren er, zoals Hollandse aardbeien; wijn van Kreta; gedroogd tropisch fruit: papaya’s, mango’s en ananas en een aparte kraam met “fruit en kruid”  genaamd Mengelmoes.

De kraam met boeken en kleurige kaarten van natuurtafereeltjes had veel bekijks. En ook de kraam met realistisch (op houten panelen) geschilderde dieren trok veel aandacht

Zelf heb ik iets, (bijzonders vind ik) gekocht in een kraam met een soort “blaadjes of veertjes” van uitgeplozen katoendraad; een dame had deze kleine kunstwerkjes in 4 kleuren (ecru, zwart, taupe en grijs) gemaakt. Wij zagen er potentie in voor “iets” aan onze muur en kochten er 3 in verschillende kleuren. Thuis heeft mijn lief er dit van gemaakt en opgehangen. Een zichtbare herinnering aan deze  geweldige zondag!


Niet iedereen had oog voor de bijzondere producten, maar wel naar hun zin (geloof ik)

Het schijnt een jaarlijkse natuurmarkt te zijn, dus volgend jaar in mei kunt u ook gaan!
Kijk voor andere activiteiten in deze prachtige tuin op https://www.bomenmuseum.nl/ontdek/agenda/

Een gedachte over “Ambacht- en natuurmarkt (Doorn)

  1. Goede morgen Baars, ik moest even wachten, een dag, voordat ik je een eerlijk antwoord kon geven en wel als volgt, ik bewonder je manier van omgaan met de bezoeken die je aflegt op bijzondere locaties. Ikzelf heb daar moeite mee, alhoewel dat vanuit mijn jeugd steeds beter is gaan lukken.. Anders gezegd, ik heb dat soort uitjes nooit meegemaakt, ben er niet mee opgegroeid en heb het dus feitelijk nooit gemist, hetgeen zich NU uit. Dank voor je gedetailleerde beschrijving, een blije Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s