Open botterdag Huizen

Huizen dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat het eerste dorp in de regio was dat stenen huizen had in plaats van plaggen hutten.
Men kent Huizen als een vissersdorp maar oorspronkelijk was het een boerendorp.
Pas in de 17e eeuw begon men er met de visserij, zonder haven! Die werd pas in 1854 aangelegd en in gebruik genomen. Rond de haven kwam andere bedrijvigheid zoals visrokerijen en scheepsbouw. Dat kwam ten einde toen in 1932 de Afsluitdijk werd aangelegd en de Zuiderzee werd afgesloten.

De klederdracht, zo typerend voor Huizen is sinds lang uit het straatbeeld verdwenen, maar met hoogtijdagen, zoals de Open Botterdag lopen er weer een paar mannen en vrouwen in klederdracht rond.

Botters kunnen op de botterdag bekeken worden en er kan op gevaren worden; er wordt paling gerookt én verkocht én er is muziek.

Huizen maakt deel uit van de  Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en levert een bijdrage aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Huizen streeft er naar aan 250 vluchtelingen een opvang te bieden.
Eén van de Oekraïense vluchtelingen heeft zijn gitaar bij zich en speelt een paar nummers, de bassist van een shantykoor valt bij.

Aan het begin van de werf ligt een anker op de stenen en in de loods daar vlak bij is een smederij gevestigd, waar een modern “damesharnas” te bekijken staat en waar we bij het vuur vrouwelijke smeden hun werk zien doen.

Het is gezellig druk in de Huizer haven, de paling ruikt heerlijk, de muziek is vrolijk; het was een zonnige botterzaterdag in Huizen

Op 18 juni a.s. wordt de Huizer Havendag georganiseerd, op die dag is er ook de 2e Open Botterdag mét de voorrondes van de Nationale kampioenschappen botterpullen *)
Het kampioenschap zelf wordt in augustus gehouden!


*) botterpullen = 4 zwemmers trekken een botter, welke ploeg het snelst de botter na 100 meter over de finish trekt wint!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s