IJsheiligen

Deze mannen en één dame heten tezamen de ijsheiligen.

Mamertus, geboren in de 5 eeuw in het Franse Vienne was een aartsbisschop – hij is schutspatroon van herders en de brandweer. Overleed op 11 mei 475

Pancratius, geboren in 289 en gestorven op 12 mei 304 werd op 14 jarige leeftijd martelaar in Rome. De keizers wilden het Christendom uitroeien en eisten dat iedereen offerde aan Romeinse goden. Op weigering stond de doodstraf. Pancratius weigerde!

Servatius ( ook wel Servaas) van Maastricht was de eerste historisch verifieerbare bisschop in de Nederlanden. Hij werd geboren in Armenië en overleed in 13 mei 384 in Maastricht. Zijn graf bevindt zich in de Sint Servaascrypte in Maastricht; hij is de patroonheilige van Maastricht.

Bonifatius was een Romeins burger die in op 14 mei 307 in Tarsus (Turkije) de marteldood stierf (onthoofding) ten tijden van de Christenvervolging

Deze mannen tezamen heten de ijsheiligen en er is ook nog een “heilige” dame: Sophia van Rome.  Soms wordt zij ook bij de ijsheiligen gerekend (soms ook niet) Zij werd in 304 in Rome slachtoffer van de  Christenvervolging van keizer Diocletianus  Haar naamdag is op 15 mei Sophia is de beschermheilige tegen nachtvorst, haar bijnaam is daarom ook wel “koude Sophie”).

De naamdagen van deze ijsheiligen vallen omstreeks half mei! Deze periode geldt ( op het Noordelijk halfrond)  in de volksweerkunde als de laatste dagen in de lente waarop nog nachtvorst kán optreden!

Na 15 mei kan er geplant gaan worden; er zal dan, bijna zeker, geen nachtvorst meer komen!

Een gedachte over “IJsheiligen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s