DHL

We reden op de snelweg achter zo’n gele auto met rode letters. Ik vroeg me, hardop af, wat de letters DHL eigenlijk betekenen. Mijn lief begon met: Deliver…….. en gaat dan over op Deutsche…..
Want volgens hem is het Duits.

Ik ben van plan het thuis op te gaan zoeken, maar zoals het zo vaak gaat vergeet ik het weer zodra we thuis zijn.

Dan rijden we een keer onze wijk uit achter een DHL wagen en deze keer vergeet ik het niet.

Mijn lief had een beetje gelijk! Want, zo las ik DHL Worldwide Express is sinds eind 2002 voor 100% eigendom van Deutsche Post, maar de letters DHL hebben dáár niets mee te maken!

Het is van huis uit een Amerikaans bedrijf, in 1969 opgericht door Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn. Vandaar ook de naam DHL, de eerste letters van de achternamen van de oprichters van DHL.

Oorspronkelijk was DHL Express vooral actief als internationaal koeriersbedrijf voor de verzending van pakketten en brieven; later kwam daar contractlogistiek bij.

Worldwide Express begon met het vervoer van douanedocumenten per vliegtuig, hierdoor werd de inklaringstijd voor vrachtzendingen drastisch ingekort.
De eerste vluchten vonden vooral plaats tussen San Francisco en Honolulu, later werd het netwerk verder uitgebreid.
Sinds 2013 is DHL Express (aantal werknemers in 2021:400.000)  wereldwijd marktleider op het gebied van internationale expresbezorging en logistiek: Verstuur snel en eenvoudig pakketten naar elke hoek van de planeet, al vanaf €9,-

Hoewel je het niet  misschien zou denken heeft DHL ook een idealistische kant: Ze willen in het jaar 2050 alle logistiekgerelateerde uitstoot verlaagd hebben tot nul!Ik denk dat logistiekgerelateerd betekent dat de “vliegdivisie” van DHL daarbuiten valt, want DHL Aviation onderhoudt 250 vliegtuigen (daarmee worden wereldwijd zo’n 500 vliegvelden aangevlogen!)Het is géén op zichzelf staande vliegmaatschappij maar bestaat uit verschillende vliegmaatschappijen die (deels) eigendom zijn van DHL Express, gecombineerd met. bij andere vliegmaatschappijen, gehuurde diensten.

Nu ik dit blog type denk ik aan de tijd (vóór het digitale tijdperk) dat pakjes in Nederland meestal bezorgd werden door Van Gend & Loos.

Die firma is in 1809 ontstaan,  vóór die tijd opgericht door een Antwerpse herbergier/koetsier JP van Gend, die trouwde met meisje Loos, wiens broer een luxe postkoetsenbedrijf bezat dat, toen in 1809  zwager Loos overleed, werd samengevoegd; De firma van Gend & Loos ontstond.
En ja, ook Van Gend & Loos is opgegaan in DHL, in 2003, zo las ik.

Pakjes worden nog steeds vervoerd alleen sneller en verder én héél vaak door gele auto’s (én vliegtuigen) met rode letters!


2 gedachten over “DHL

  1. Ik had voor mijzelf een invulling voor deze mysterieuze letters gevonden, en wel : Doe Het Langzaam ! Later bedacht ik ook de verklaring voor deze vondst : een waarschuwing tegen de hectiek van deze tijd. Bedenk maar of dit een beetje klopt, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s