Doesburg

Al eerder blogde ik over Doesburg; een Hanzestad aan de IJssel,  die  in 1237 stadsrechten ontving (14.10.2021) Het drieregiopunt op de grenzen van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers heeft een prachtig gerestaureerde historische binnenstad.
We waren er weer eens en ik maakte weer wat foto’s (en kochten Hanzebrood)

In de mosterdfabriek, waar we “natuurlijk” weer een pot Doesburgse mosterd kochten is ook het mosterdmuseum gevestigd. In 1457 werd er in Doesburg al mosterd gemaakt; deze fabriek heeft de oudste vermelding van 1806

Er zijn meer musea in Doesburg gevestigd; we zien deze keer ook een aankondiging (gratis toegang) voor een streekmuseum; “ 1572 de geboorte van Nederland, een zware bevalling voor de Achterhoek” (Intrigerende tekst!) t/m 12 juni a.s.

In een straatje zagen we een dubbelspoor in straatstenen gelegd, een voorbij lopende dame zag ons kijken en legde uit dat hier vroeger een tram reed; de lijn van Doetinchem naar Dieren! Leuk om dit zo aan te geven als herinnering aan vroeger! (ik vond later een foto van de toen nog rijdende tram)

De Doesburgers hebben ook humor getuige de teksten die we zien voor het raam en op een deur. En ook een schildering op een (fabrieks)muur waarvoor een parkeerplaats is, getuigt van humor.

Leuke straatjes met mooie oude gevels, gevelstenen en prachtige voordeuren met bovenlichten.

Ook de natuur is in de binnenstad vertegenwoordigd: we zien meerdere gevels met blauwe regen; een grote kweeperenboom mét bord en een tuintje met bodembedekkers en (porseleinen) slakken.

En leuk stadje waar veel te bekijken is. Ook weer “nieuwe” dingen als je er al vaker geweest bent!

Een gedachte over “Doesburg

  1. Ik ben er 1 keer geweest, toen ik voor K. werkte. Ik heb toen de stad alleen maar bekeken toen ik met de bus van Dieren naar Doesburg ging, toen viel me de oudheid van de binnenstad een beetje op. Jouw oog ziet de schoonheid ervan, dank Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s