Herdenking

Laren is een brinkdorp in de provincie Noord Holland.
De kerk St.Jansbasiliek (1924)  en de brink liggen in het midden van het dorp.
Laren is de enige gemeente boven de rivieren waar een processie ter ere van schutspatroon St.Jan wordt gehouden. Een afbeelding hiervan zag ik daar onlangs op een elektriciteitskastje in de hoek van een straat!

Op de Brink in Laren hangen nu (net als verleden jaar om deze tijd) witte vlaggetjes.
Het is een tijdelijk holocaustmonument dat uit 750 witte zakdoeken bestaat (ontwerp Elise Steilberg) Elke zakdoek is een symbolisch eerbetoon aan Larense, in WO II vermoorde slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog


Om de bomen zijn herdenkingsplankjes opgehangen met daarop de naam, leeftijd en plek van overlijden van de slachtoffers ( Joods én niet Joods) De plankjes zijn een initiatief van het Comité 4 en 5 mei en gemaakt door vrijwilligers.

Het plan is deze bordjes ieder jaar omstreeks dodenherdenking op te hangen.
Al ruim 100 jaar staat op de Larense Brink een deel van het jaar (te beginnen rond Koningsdag) een prachtig Oudhollandse poffertjeskraam.


Bijzonder dit schrille contrast; de vrolijk en gezelligheid in en bij de poffertjeskraam en even verder de witte zakdoeken en de herdenkingsplaatjes en witte vlaggetjes.

Het is net als het leven zelf: het leven van alledag mét soms feestelijkheden en de herinnering aan de oorlogsverschrikking en de mensen die toen gevallen zijn.
Zoals ook nu weer: hier in Nederland het leven van alledag is en wat er, op hetzelfde moment in de Oekraïne gebeurt!

Een gedachte over “Herdenking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s