Fort Maarsseveen

luchtfoto foto met op links het witte vierkantje het voetveer

Fort Maarsseveen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die sinds 2021 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

De hoofdingang van het fort is alleen als voetganger of fietser te benutten; automobilisten moeten naar de achterkant. Daar is een parkeerplaats en…… een voetveer om over het water het fort te bereiken. We trekken het voetveer met onszelf erop naar de overkant en nemen de trap naar boven.

Tussen de nog kale bomen zien we vanuit de hoogte het pontje liggen.

De bomen zijn dan misschien nog kaal, maar op de grond is het een gele zee van paardenbloemen die al wél bloeien.

Er is een vierkante meter grond “weg”; daarmee is de fortwachter, na afloop van de expositie “Ode aan het landschap” op tournee gegaan. Nu is dit stuk grond in bruikleen gegeven aan Doornburgh, een buitenplaats voor kunst en wetenschap in Maarssen, zodat bezoekers dáár alvast kennis kunnen maken met een vierkante meter werelderfgoed.

We drinken wat op het terras aan de voorkant van het fort én ik maak een foto van het fort alsof we binnen zouden komen door de hoofdingang.  Er staat een mooi beeld  en voor het bruggetje staat een spannend stuk steen met zulk gelijke figuren (inspiratie geweest?) én een fietspomp voor eventuele benodigde extra lucht!  

We nemen een kijkje bij fortdeuren die openstaan.
Her en der staat keramiek dat ook te koop is.

Boven, te bereiken met een trap uit 1881, hangt een fotocollage én in een ruimte is een foto expositie “Foto’s om bij stil te staan” van Anneke van Leersum: “Ik laat mijn foto’s afdrukken op dibond ( 3 lagen sandwichplaat, 2 aluminium buitenlagen met daartussenin een polyethyleen kernlaag) acryl, linnen, metaal, forex ,(gladde kunststof plaat die erg licht van gewicht is) dundoek en canvas)

Prachtige natuurfoto’s !

We lopen via de andere kant terug naar het voetveer. Daar zien we een grote  kunstdennenappel in het gras liggen. Apart.

In de diepte ligt het voetveer, hij ligt aan onze kant, dus opstappen en “terug trekken”.

Dit was één van de 60  forten aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, er zijn er nog vele te bezoeken!

Een gedachte over “Fort Maarsseveen

  1. Vooral je foto’s zijn duidelijk (of heeft lief die gemaakt ?) maar voor mij onbekend, dat de Nieuwe Hollandsche Waterlinie uit 60 forten bestond, toch behoorlijk omvangrijk en ik heb weer wat geleerd, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s