Dansende koeien en meer

Baarn “schurkt” tegen ’t Gooi aan maar valt bestuurlijk  onder de Utrechtse regio Eemland.
Deze gemeente was koninklijke residentie van 4 sept.1948 to 30 april 1980 aangezien Koningin Juliana op Paleis Soestdijk woonde (ligt op het grondgebied van Baarn!) Dat “koninklijke” probeert deze plaats nog steeds uit te stralen.(Prinses Beatrix woont nu in Kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche dat ook bij de gemeente Baarn hoort)

Bij Hoeve Ravenstein, een monumentale boerderij op Landgoed Groeneveld in Baarn is een Boerderijwinkel, een Boerderijcafé, een moes– en pluktuin, een koeienstal en er zijn weiden.

De koeien van deze boerderij staan ’s winters op stal, als ze in de lente naar buiten gaan maakt de” boerderij” daar een hele happening van.

Er komen enorm veel mensen op dit evenement af. Behalve met auto’s, motoren en (transport)fietsen zijn er ook andere, meer Gooise vervoermiddelen, bakfietsen en bolderkarren.

De koeien kunnen op stal bekeken worden, daarna moet iedereen achter de dranghekken en worden de koeien in ploegen naar buiten gebracht. Je hoort ze blij loeien en ziet ze voorbij denderen, ze steken de weg over (afgezet met dranghekken) en rennen, springen, “dansen” dan de wei in. De kleine kalfjes die hun korte leventje alleen maar binnen gestaan hebben lopen bevreemd achter hun moeder aan ”wat is dit” zie je ze denken “maar dicht bij mama blijven”.

Als de rust op de wei is weer gekeerd verspreiden de mensen zich: naar de kraampjes, de boerderijwinkel; ze gaan jonge dieren bekijken, of naar de tulpentuin, waar kinderen voorzichtig een geel bloeiende tulp mét bol en al uit de grond mogen trekken en mee naar huis nemen om hem thuis weer te planten. Niet ieder kind vindt dat leuk, ik zag er ook één die vakkundig de tulpenblaadjes één voor één aan het uittrekken was.

De landbouwproducten in de kraampjes vonden gretig aftrek. Eén kraam had een humorvol kaartje op zijn kraam: “Gansch anders” (parodie op een bekende brillenman) De dame legde uit dat het product droge wilde ganzenworst is, bestaande uit 60% wilde gans en 40% biologisch varkensvlees ( én kruiden) Ik mag een stukje proeven (not my cup of tea)

Er zijn ook andere dieren te bekijken, lammetjes en geitjes onder andere.
Ook zijn er dieren die naar de dieren komen kijken. Voornamelijk honden, maar ik zie ook erg leuke vossensnoeten!

Een vrolijke, zonnige, koeienbekijkdag! Die ieder jaar weer wordt georganiseerd!

De Boerderijwinkel is, behalve zondag en maandag iedere dag geopend van 8.30-17.00 uur.
Iedere 1e zondag v.d. maand (mei t/m oktober) wordt er een Boerenmarkt georganiseerd. Adres: Hoeve Ravenstein, Landgoed Groeneveld, Ravensteinselaan 3 3744 ML Baarn

Een gedachte over “Dansende koeien en meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s