Pasen 2022

Al die jaren blogs schrijvend heb ik alle aspecten van Pasen, religieus of anderszins, traditionele gebruiken zoals eieren verven; waar de paashaas vandaan komt, etc. allemaal al wel een keer in een blog beschreven.
Het wordt steeds moeilijker om u, lezers, iets nieuws voor te schotelen.
Ik ga het weer eens proberen.

Pasen 2022: 17 april
De zon gaat om 6.39 op en om 20.41 onder
De maan gaat onder 7.06 en komt op om 21.52

Deze keer over eetgewoontes met Pasen.
Veel mensen brunchen op de Eerste of de Tweede Paasdag.

Ik las dat deze maaltijd (samenvoeging van breakfast en lunch) “eigenlijk” tussen 10 en 12 uur ’s morgens dient plaats te vinden (anders heet het een licht buffet)
Wij doen de paasbrunch dus vaak te laat!! (het smaakt ook dan prima)

Dan een tip voor paaseitjes die over zijn! Waarom gebeurt dat in ons gezin nooit?
(Nou ja soms, maar dan is het heeeeel ver na Pasen en zijn het de eitjes die ik verstopt heb en die niemand heeft kunnen vinden (ik ook niet meer))
Als ik die paaseitjes uiteindelijk vind, is de tip: smelt ze om en maak er chocoladefudge van, niet meer van toepassing!

Dan wéér een nieuwe oorsprongverhaal over het eieren verstoppen: Vroeger schijnen boeren op hun akkers eieren onder een laagje zand te hebben gelegd , ze dachten dat hun grond daarvan vruchtbaarder zou worden (betere oogst) Hieruit  zou dan het latere paaseieren-in-de-tuin-verstoppen zijn ontstaan.

Het is een mogelijkheid!

Nederlanders schijnen gemiddeld 200 eieren per persoon per jaar te eten. Als we toch zoveel eieren eet, dan kunnen we maar beter “vriendelijk eieren” eten.

Het vriendelijkste ei van Nederland schijnt van een boerderij uit Veulen (een dorp in de gemeente Venray) te komen: een GIJS-ei van David Jansen. Zijn ei werd als eerste vrije uitloopei door het Beter-Leven-keurmerk bekroond met de maximale score. De kippen die deze eieren leggen kunnen zelf kiezen of ze binnen (overdekt binnenverblijf) of buiten (stuk weiland) willen scharrelen.

Nog nooit had ik de tip om een eierdooier in het midden van het ei te krijgen gehoord

Roer de eieren bij de eerste minuut dat ze in het water liggen met een schuimspaan voorzichtig rond in het water  (het luchtzakje dat zich onder de eierschaal bevindt verdwijnt dan en daardoor komt de dooier in het midden)

Tot slot nóg een( eet) tip die ik ook NU PAS voor het eerst las ( dus nooit zelf heb toegepast):
Maak voor gepocheerde eieren altijd eerst een draaikolkje in het water en laat ze dan pas in de pan glijden (dan blijft de dooier mooi in het eiwit zitten)over 7 weken is het Pinksteren

Dan zouden we Luilakbollen kunnen eten
(Ingrediënten 200 gram bloem,100 gram roggemeel,2 dl water,10 gram verse gist, zout)


Een gedachte over “Pasen 2022

  1. Hoi Baars, Het valt mij op, dat onze Christelijke feestdagen voor een belangrijk deel uit lekker eten en/ of snoepen bestaat. Waar zou dat mee te maken kunnen hebben ? Misschien een titel voor een nieuwe blog ? Ik denk dat het oorspronkelijk te maken had met de instelling van het avondmaal en daar is door de eeuwen heen de huidige vorm is ontstaan, maar dat is een op vermoeden gegronde verklaring, dat kun lij beter. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s