Een anekdote over Ho


Hồ Chí Minh (1890-1969) werd geboren als Nguyễn Sinh en was een Vietnamees communistisch revolutionair leider, die premier (1945-1955) en president (1945-1969)  was van de Democratische Republiek Vietnam


Toen de  Tweede Indochinese Oorlog 1955-1975 (in het westen de Vietnamoorlog genoemd)  was afgelopen en het Noorden gewonnen had werd Saigon hernoemd naar Ho Chi Minh, hun communistische leiderhet werd Ho Chi Minh city. De grootste stad in Vietnam ( momenteel ca. 9 miljoen inwoners)
De volledige Vietnamese naam van de stad is Thành phố Hồ Chí Minh.

De stad ligt op de westelijke oever van de Sài Gòn (een van de grootste rivieren van Vietnam met een totale lengte van 450 km)  De naamsverandering was een statement: de overwinning van het Noorden zou niet vergeten worden!


Ho Chi Minh zelf ligt, tegen zijn wil (hij wilde gecremeerd worden) in een gigantisch tombe in Vietnam’s hoofdstad Hanoi. Hij is opgebaard en voor iedereen te bezichtigen (wel heel lang in de rij staan)  Zijn gemummificeerde lichaam gaat 1x per jaar naar Rusland om “bijgewerkt” te worden.


Ho Chi Minh zelf had een simpele levensstijl en woonde in eenvoudig huis op palen, liggende aan een vijver, dichtbij een schuilkelder. Zijn werkkamer is sober en, volgens de gids, nog precies zo als Ho hem heeft achtergelaten.

Hai, onze gids waarover ik eerder blogde, was niet bij ons in Hanoi.
Maar eerder vertelde hij een opmerkelijk voorval over het sterven van Ho Chi Minh: Hij overleed op de Nationale feestdag van Vietnam: 2 september (1969)
Dat was Quốc khán, de dag waarop herdacht wordt dat Ho Chi Minh op 2 september 1945 de onafhankelijkheidsverklaring heeft voorgelezen en de dag die in Vietnam als Nationale Dag gevierd (iedereen vrij) wordt.
De regering van Noord-Vietnam maakte zijn overlijden pas een dag later bekend, omdat HO op die feestdag stierf!

Een anekdote die Hai over Ho vertelde:

In Vietnam was eens één mooie luxe auto, ontworpen door bekend ontwerper.
Helaas reed de auto niet.
Men vraagt aan Ho Chi Minh “Wat moeten we nu doen?”
Ho antwoordt :”Vraag het maar aan Lenin, die weet alles.”
Zo gezegd zo gedaan: ze vragen het aan Lenin.
Lenin zegt dat hij bij moeilijke vraagstukken altijd experts uit het buitenland haalt.
Dus dat doen ze.
Buitenlandse experts komen naar de auto kijken
Eén expert pakt een tang en knipt het draadje naar de claxon door en zegt: “In Vietnam gaat  99% van de stroom naar de claxon”.
Daarop  startte de auto!

N.B.

In Vietnam toeter je als je achter een andere auto zit. Ná het toeteren ga  je er voorbij, of je zicht hebt of niet: je hebt getoeterd dus je gaat er voorbij! Iedereen wéét dat
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s