Verpakkingsalternatieven

Alle componenten van suikerbieten schijnen te worden gebruikt; er is geen afval!

Suiker uit de suikerbieten en veevoer van de pulp, dát wist ik, maar onlangs las ik dat er ook papier van de pulp kan worden gemaakt: suikerbietenpapier!
Eén van de voordelen: er hoeft geen boom voor worden gekapt!
Lignine is een stof die bomen hun stevigheid geeft, het kleurt geel, onder invloed van UV-licht. Dat geel moet, om wit papier te krijgen, eruit gehaald worden; een energieverslindende proces
Suikerbietvezels bevatten géén lignine (zijn wél stevig) dus het is bij suikerbietenpapier NIET nodig geel wit te kleuren : gevolg de milieu afdruk (CO2 ) wordt 80% verminderd (in vergelijking met houtvezelpapier)

logo suikerbietenpapier

Suikerbietenpapier is een innovatie van Cosun Beet Company en papierproducent Crown Van Gelder. Het is uitgebreid getest, voldoet aan de eisen van direct voedselcontact en is sterk genoeg voor de verpakkingsmachines.

Ik las dat nu behalve de kristalsuiker van Van Gilse ook de verpakking (de 1 kilopakken)  van suikerbieten wordt gemaakt.

Er zijn meer duurzame ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie!
Ik las ook dat er ook een duurzaam alternatief is voor aluminium/plasticfolie (voor koude producten): bee wraps.

Bee’s Wraps worden gemaakt van GOTS [Global Organic Textile Standard] gecertificeerd *) biologische katoen met duurzaam geproduceerde bijenwas, biologische jojoba-olie en boomhars.

Het bedrijf startte in Vermont (USA) in 2012 met de ontwikkeling van deze bijenwasdoeken.

De bijendoeken zijn ongeveer een jaar te gebruiken ( zo nodig schoon te maken met koud water en milde zeep) alvorens ze volledig composteerbaar aan de natuur kunnen worden teruggegeven.

Er bestaan ook vegan bee wraps!
Deze “bijenwasdoeken” zijn, zoals verwacht, gemaakt zonder bijenwas.
De was, die bij de originele Bee’s Wraps wordt gebruikt, is bij de vegan bee wraps vervangen door een combinatie van biologische kokosolie, boomhars en sojawas.
(100% vegan word gegarandeerd!)

Een gedachte over “Verpakkingsalternatieven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s