
Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is zo’n deelmoment!

Er zijn minder broedende goudhaantjes (kleinste vogeltje van Europa) melden onderzoekers.
Dat kán waar zijn, maar andere, jongere, onderzoekers suggereren dat dát ook kan liggen aan de leeftijd van dié onderzoekers. Wat blijkt namelijk dat het goudhaantje vooral hoge tonen produceert, die mensen van boven de 50 minder goed (niet) kunnen horen!
Minder goudhaantjes horen zou dus ook kunnen betekenen; oude onderzoekers oren!

Een kwikstaart heeft zijn/haar naam te danken aan het ritmisch op en neer bewegen van zijn staartje
Ook in andere talen heeft zijn naam iets te maken met dat op en neer bewegen: lavandiére in het Frans en washer in het Engels. Ik had de link niet gelegd, maar het blijkt dit slaat op de vrouwen die bij stromend water buiten vaak de was deden (doen) en dan op en neer bewegen om de kleding te boenen!
Er blijken 9 ondersoorten van de witte kwikstaart te bestaan; als je alle ondersoorten bij elkaar telt zijn witte kwikstaarten de meest voorkomende broedvogels in Europa ( waarvan ca 100.000 broedparen in Nederland)
Het wijdverspreide broedgebied (van IJsland tot Andalusië) is een teken van het grote aanpassingsvermogen van de witte kwikstaart!


De bijnaam van een waterhoentje in Noord Brabant is Jezuskippetje, omdat het lijkt of hij op water kan lopen.

Over het uithakken van een nestholte in het zachte hout van (meestal) een loofboom doet een groene mannetjesspecht 15 tot 30 dagen.
Dat gemaakte nest gebruiken ze dan vaak meerdere jaren, soms meer dan 10 jaar!
Een groene specht eet oa mieren, rode mieren het liefst, behalve in de zomer dan zijn de rode mieren agressief en spuiten mierenzuur naar hun aanvallers.
Spechten weten dat en laten rode mieren in de zomer met rust!

Koolmezen eten voornamelijk zaden, noten en kleine insecten maar……….. bij voedselschaarste (bv door de kou) gaan ze ook op dwergvleermuizenjacht, die houden dan een winterslaap en zijn een “makkelijke” prooi.
Het koolmeesje heeft als favoriete vleermuizenonderdeel dan de vleermuizenhersenen, die bevatten veel energie!
Bij de Nationale Tuinvogeltelling van dit jaar (jan 2022) stond de koolmees, na de huismus, op de tweede plaats! ( 170.408 deelnemers telden 307.963 koolmezen)
[Aangezien de vleermuis geen vogel is maar een zoogdier, zijn die in januari niet geteld, geen idee hoe het daarmee is gesteld]