Citaat: Jiddu Krishnamurti

“Wij hoeven niet allemaal Edisons te zijn
om het licht aan te doen”

Jiddu Krishnamurti (1895- 1986) een uit India afkomstige spiritueel leraar. 

Op 11 januari 1911 werd door George Arundale, een Britse theosoof een nieuwe beweging gesticht, die hij de Orde van de Rijzende Zon noemde, met het doel allen die geloofden in de komst van een nieuwe geestelijk leider, te verenigen
Later dat jaar werd die naam veranderd in de Orde van de Ster in het Oosten  en werd Krishnamurti tot leider van de orde benoemd
In hem werd de nieuwe wereldleraar gezien (een incarnatie van de Maitreya Bodhidattva  (wezen dat naar verlichting streeft; toekomstige boeddha)
Van 1924 tot 1938 werden er Sterkampen in Ommen georganiseerd: mensen uit de hele wereld werden met speciale treinen aangevoerd om op het grote terrein (aan Krishnamurti geschonken door baron Philip van Pallandt) te kamperen en te luisteren  naar Krishnamurti (en te filosoferen over een betere wereld)


Krishnamurti’s leer is gebaseerd op de mogelijkheid van volledige spirituele vrijheid, door aandachtige observatie van de eigen geest en zijn reacties, op het moment dat deze zich voordoen.  
Op 3 augustus 1929 ontbond hij  de Orde van de Ster in het Oosten, die op dat moment over de hele wereld zo‘n 40.000 leden telde.
Krishnamurti brak ook formeel met de Theosofische Vereniging (1930) en ging daarna over de hele wereld lezingen houden om mensen onvoorwaardelijk vrij te maken van organisaties en rituelen die het zoeken naar de waarheid belemmeren; je kunt luisteren naar een leraar, maar moet ZELF jouw pad vinden!

Een gedachte over “Citaat: Jiddu Krishnamurti

  1. Hoi Baars, Ik heb de leer van Krishnamurti gevolgd, op dat moment kon ik er niets mee. Misschien dat die tijd nu is aangebroken ? In ieder geval ben ik het volledig met hem eens, dat je de weg zelf moet vinden, waarbij een leraar behulpzaam kan zijn, dank Baars voor deze bemoediging, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s