Hai’s persoonlijke verhaal(2)

Hai woonde, toen wij hem leerde kennen, in Đà Nẵng (764 km ten zuiden van  Hanoi).
Maar hij is opgegroeid vlakbij de gedemilitariseerde zone (bufferzone tussen 2 landen in oorlog)
Die zone was, tussen 1954 en 1976 (Tweede Indochinese Oorlog) een enkele kilometers breed gebied aan weerszijden van de demarcatielijn ter hoogte van de 17e breedtegraad.


In de Tweede Indochinese Oorlog (door ons, in het Westen meestal aangeduid als de Vietnamoorlog) heeft Hai gekozen om voor het Zuiden te vechten, zijn broer koos voor het Noorden.
Hai vertelde hoe vreselijk het voor zijn moeder was; beide zonen die vochten aan verschillende kanten van de oorlog.  Zij had de regel ingesteld dat áls haar zonen beiden bij haar waren haar huis neutraal terrein was en er daarbinnen NIET over de oorlog mocht worden gesproken.
Hetgeen vanzelfsprekend NIET lukte. Hai heeft een keer in zijn ouderlijk huis zijn broers pistool tegen zijn slaap gedrukt gekregen! Gelukkig was de broeder” liefde” groter dan de haat tegen de Zuiderlijke vijand! ( incl.de Amerikanen)

De geschiedenis van de DMZ van Vietnam eindigt in 1975 met de hereniging van de twee landen: Noord- en Zuid-Vietnam; ze werden op 2 juli 1976 formeel verenigd als de Socialistische Republiek Vietnam.

Hai heeft ná de oorlog in een kamp gezeten,  zijn broer heeft hem er toen uit kunnen krijgen.
Heftige tijden die hij ons beschrijft en die hem mede gevormd hebben tot de man die hij nu is.

Op onze reis door Vietnam hadden we ook elders een andere gids die ooit met het Noorden meegevochten had ( en dus als overwinnaars uit de strijd waren gekomen)
Toen we hem vroegen hoe het vond om NU Amerikaanse toeristen ( zijn vroegere vijanden) door zijn land rond te leiden zei hij “Ach, een Amerikaan heeft ook een moeder”.
Een kort antwoord wat ons een inzicht geven in de vergevensgezinde denkwereld van de Viets.
Onderdrukt door de Chinezen, de Fransen en de Amerikanen, maar die niemand haten. Want, zoals Hai ons zei: ” Haat lost niets op, in tegendeel het verteert een stukje van jezelf.”

Een gedachte over “Hai’s persoonlijke verhaal(2)

  1. Hoi Baars, Elk land heeft zo zijn verhalen over een oorlog, ik denk hierbij vooral aan de oorlog tussen Noord en zuid Korea, waarbij de afloop eerlijker was dan in Korea. Ik heb maar 1 voorbeeld gegeven, maar alleen al WW 1 1n 2, hoewel die de wereld omvatten en niet een verdeeld land. Maar met dat al zien wij als mensen geen andere oplossingen dan vechten en dat vaak op een oneerlijke manier, De oorlog in de Oekraïne herinnert ons eraan, walgelijkJohannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s