Voedingsweetjes

Aardappelmelk
Als je allergisch bent voor koemelk of aan lactose intolerantie lijdt zijn er alternatieven, zoals bv soja- of kokosmelk.
Ik las nu dat er ook aardappelmelk bestaat.

Amazon

Aardappelmelk is een is een mengsel van water, aardappelen, koolzaadolie, suikers en enkele andere ingrediënten zoals een emulgator, vitamine D en een zuurteregelaar. De textuur schijnt melkachtig en de smaak mild te zijn.  Het Zweedse bedrijf DUG verkoopt momenteel in enkele landen aardappelmelk, nog niet in Nederland, maar het is al wel online te bestellen oa. bij Amazon

Er is verschil tussen volkoren- en meergranen producten
Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. De graankorrel bestaat uit 3 delen: de meelkern, de kiem en de zemel.
De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem én de zemel. (Je kunt niet aan de kleur zien of het volkorenbrood is, alleen op het etiket zie je of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt.)
“Meergranen” is géén wettelijk beschermde term. Fabrikanten moeten in een meergranenproduct wel meerdere granen verwerken, maarde hoeveel daarvan is niet geregeld
(Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben)
Golden milk
Kardemon is een kruidachtige plant met groene peulen met zwarte zaadjes die veel aroma afgeven (veel gebruikt in Indiase en Midden-Oosten keuken)
De plant groeit oa. in Guatamala en India.In India maken ze een drankje  “haldi ka doodh” (kurkumamelk) van kruiden waaronder kardemom verder nog gember, peper, kurkuma en kaneel, dat alles in warme melk en gezoet met honing.In Europa heet het golden milk!Omakase

Een goed bericht voor mensen met eetkeuzestress.
Het antwoord hierop is “omakase” dat is een manier van dineren waarbij de gast zich volledig overgeeft aan de kunsten van de kok
Omakase komt oorspronkelijk uit Japan en betekent zo iets als “ik laat het aan jou over (hier wordt met “jou” de kok bedoeld)
Ik heb 2x omakase (vóór het Coronatijdperk) gegeten; één keer mochten we kiezen tussen vis en vlees én een keer mochten we zeggen wat we ECHT niet lusten (bij mij was dat spruitjes en broccoli)
Je moet er een type voor zijn om het hele menu over te laten aan de kok, maar het is ook spannend: een verrassing!

Vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen én voor verzuring van de bodem en de lucht, dat weten de meesten van ons!

Even wat CBS (= Centraal Bureau voor de Statistiek) cijfers :

In 2020 geeft 5% van de 18-plussers (630 duizend personen) aan nooit vlees te eten; 
3% eet geen vlees maar wel vis (pescotariërs),
2% eet ook geen vis (vegetariërs).
0,4% (53 duizend personen) geeft aan op een volledig plantaardig dieet te leven
Een half procent van de 18-plussers is in het afgelopen jaar gestopt met vlees eten  
45 procent van de 18-plussers eet maximaal 4 dagen in de week vlees (flexitariërs)

De markt van de niet-vleeseters wordt groter en dus zijn er innovatieve mensen bezig met het ontwikkelen van vleesvervangers (wie geen vlees eet moet eiwitten, ijzer en vitamines B1 en B12 uit andere producten halen)


Twee Nederlanders (T. Martens & M. van de Ven) van de Start-up Plantible Foods vertrokken in 2017 naar de Verenigde Staten: “Innovatie gaat in Europa nou eenmaal heel traag” beweerden zij.


Uit eendenkroos onttrekken ze, net buiten San Diego, een eiwit, genaamd RuBisCO (= ook aanwezig in groene planten zoals spinazie, bietenblaren en algen.)
Eendenkroos is, aldus de verbouwers, een duurzamer en goedkoper alternatief voor zowel dierlijke producten als plantaardige voedingsbronnen als soja, erwten en maïs. 

Eendenkroos, de toekomstige vervanger van vlees? Het zou zomaar kunnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s