Out of the box

Mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen (draden van een schimmel) is de grootste recycler van de natuur! Mycelium staat zelfs in het Guinness World Book of Record als het grootste levende organisme, met een totale grootte van 3.8 vierkante kilometer!

Onderzoekers van de TU Delft hebben een doodskist van dit levend organismen ontwikkeld. Het mycelium groeit dan in een speciale mal, die is gevuld met houtvezels, waardoor het zich kan vermeerderen en als biologisch bindmiddel werkt.
Na ongeveer 7 dagen heeft het al de vorm van de kist, waarna het op natuurlijk wijze gedroogd wordt. Dit stopt het groeiproces en geeft de kist zijn sterkte.( Pas nadat het langdurig in contact is geweest met vocht (het grondwater) begint het mycelium weer te leven. Dit betekent dat het composteerproces pas onder de grond begint, dus na de begrafenis.)


De Loop*) Living Cocoon  is ’s werelds eerste levende doodskist (ontwikkeld in Nederland) die mensen in staat stelt om, na hun dood, de bodem te verrijken en een bron te worden voor nieuw leven.
Een geval van een klimaatpositief product dat CO2 opneemt in plaats van uitstoot.
Deze doodskist gaat namelijk volledig op in de aarde in ca. 45 dagen, voedt daarmee de aarde, verhoogt de biodiversiteit én composteert het lichaam sneller.
Het lichaam, dat in een traditionele kist 10 tot 20 jaar nodig heeft voor het gecomposteerd is, heeft in een klimaatpositieve kist ongeveer 3 jaar nodig, zo las ik nu pas. Het blijkt namelijk dat de eerste mens al in 2020 in een “levende doodskist” **) is begraven.

Een uitvaart, zo is berekend, levert bijna een ton CO2 ***) uitstoot op, dat is dus niet alleen de kist en het lichaam dat composteert maar ook het vervoer van de gasten naar de uitvaart (en terug)
Een begrafenis/crematie en herdenkingsdienst en koffie/lunchsamenzijn op korte afstand van elkaar kan de uitstoot wel iets verminderen, maar er zullen altijd bezoekers uit andere windstreken komen en niet iedereen kan op de fiets komen!


https://greenleave.nu/

Ik las nu ook dat er ook uitvaartondernemingen zijn die, om de uitstoot te compenseren voor elke uitvaart bomen planten****).
“Dat gaat de wereld niet redden, maar als 2 bomen 21 jaar groeien nemen ze meer dan de hele uitstoot van de hele uitvaart op”, schreef één van de oprichters van GreenLeave (= een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland.)

Goed duurzaam bezig die uitvaartjongens, nou wij nog!
*)LOOP is een bedrijf met grote ambities dat in 2014 werd opgericht en zich bezighoudt met recyclage, reparatie en hergebruik. Opgericht door bio-designer Bob Hendrikx

**)Een dergelijke doodskist van schimmels kosten ca. € 1500,-

***)Er zijn uitvaartleiders die elektrisch rijden, biologisch afbreekbare handschoenen gebruiken, energiebesparende maatregelen van haar gebouwen hebben doorgevoerd en de papierstroom hebben ingedamd en zoveel mogelijk hebben gedigitaliseerd.

****) 2 bomen per uitvaart, één in Nederland en één in een bosproject elders in de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s