Van boom tot….

Er zijn nog al wat stormen geweest de afgelopen periode; stormen Corrie en Eunice om er maar eens een paar te noemen. Ze hebben heel wat schade veroorzaakt en heel wat bomen om laten waaien.

Hoewel het nu al weer een tijdje minder stormachtig weer is, zijn de sporen van de stormen in dorpen en steden (boomstompen met rode linten eromheen) en ook in bossen (veel “liggende” bomen) nog zichtbaar.

Persoonlijk heb ik nog niet gemerkt dat de houtprijzen nu, door de enorme hoeveelheden extra (omgewaaid) hout, zijn gedaald. (Wél dat de energieprijzen zijn gestegen en dat er meer mensen hout zijn gaan stoken (stank), iets dat slecht voor het milieu is, maar beter voor de portemonnee)

Ik las wel iets over goedkoop (omgewaaid) haardhout voor consumenten in Zuidoost Friesland:


Inwoners daar die door de storm gedupeerd zijn, kunnen bij de gemeenten Heerenveen en Opsterland goedkoop haardhout kopen
(€ 25,= per m3; vlgs de gemeenten € 100,- onder de marktprijs) Het hout is afkomstig van de honderden bomen, die in de beide gemeenten zijn omgewaaid tijdens het korte maar hevige noodweer.( gem)

In het bos hier zagen we vele stammen van dezelfde lengte opgestapeld liggen.
Prachtige nerffiguren erin en waarschuwingen om niet op de stapels te klimmen erop gestempeld en info van de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) erop geniet

Het hier liggende hout had 2 verschillende bestemmingen:

1. MDF = Medium Density Fibreboard voor stammen die niet geschikt zijn om planken of balken van te maken. Dit hout wordt fijn vermalen dan dicht op elkaar geperst tot MDR platen oa. gebruikt voor o.a. keukenkastjes en plinten.
(Allerlei houtsoorten kunnen hiervoor gebruikt worden. Vaak  gaan stukken hout die te dun, te dik of te krom zijn naar de plaatindustrie)

2.OSB = Oriented Strand Board, dat zijn grove snippers hout (strands)die in een bepaalde richting (oriented) op elkaar zijn geperst. Dit board wordt vaak gebruikt voor, in combinatie met isolatiemateriaal, een dak af te timmeren en voor wandafwerking.

Behalve omgevallen bomen zien je in het bos ook nog fier overeind staande bomenrijen én stamstukken die door en door verrot zijn, donker gekleurde bomen zonder groen, en struweel met licht groene knopjes eraan.
Ook stoere naaldbomen die hun lagere takken, op zoek naar de hoogte en het licht, hebben laten vallen en alleen helemaal bovenin groene naalden hebben.

In een bos valt, ook in deze tijd, wat te leren

2 gedachten over “Van boom tot….

  1. Hoi Baars, ik zou bijna zeggen, daar hebben wij jou voor, om te leren bedoel ik. Dat is echter kort door de bocht en volkomen ten onrechte, wij zouden daarmee de informatie, die je al zolang geeft veel te kort doen, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s