Heideheuvel

Ooit was er een BBC programma “House Through Time” (nog niet zo lang geleden werd het herhaald) David Olusoga, professor of Public History, filmmaker, schrijver en presentator, “vertelt” na research in archieven, aan de hand van bouwtekeningen, foto’s en gesprekken met (familie van) oud bewoners in dit t.v.-programma een verhaal van een huis en haar bewoners. Van het moment dat het gebouwd werd tot (kort voor) het uitzendmoment

Ik vond het  fascinerende verhalen omdat je door de tijd heen en gaat en veel van deze grote Engelse huizen, gebouwd voor een rijke familie, ziet tot ze later in de tijd worden opgedeeld voor meer gezinnen. Soms wordt zo’n huis dan later weer door één familie bewoond.
Zo’n huis gaat leven; je hoort de verhalen over de mensen die er zijn geboren en gestorven.
En  je hoort de dingen die daar in die tussentijd  zijn gebeurd.

Ik moest aan dit t.v.-programma denken toen ik onlangs een stukje las over een villa in mijn geboortestad; Hilversum: villa Heideheuvel. Een “bekend” gebouw voor veel Hilversummers.
Pas nu las ik waarvoor die villa oorspronkelijk was gebouwd én welke instanties erin hebben gezeten Persoonlijk ben ik ooit in de villa  geweest , maar laat ik bij het begin beginnen.


De villa werd oorspronkelijk gebouwd in 1880 in opdracht van de Vereniging Het Witte Kruis, als herstellingsoord voor meisjes en vrouwen. Het kreeg toen meteen de naam Heideheuvel. Architect Jan de Groot ontwierp  de villa in neogotische stijl met invloeden van Moorse stijlelementen.

In de tuin van de villa stonden huisjes en lighallen waar tuberculosepatiënten in de gezonde lucht konden genezen (Hilversum was een gezonde omgeving voor tbc patiënten want ook in Zonnestraal, in het Loosdrechtse Bos was een tbc sanatorium)

Het Witte Kruis was de eerste kruisvereniging die in Nederland in 1875 werd opgericht; het heette toe nog  voluit: Het Witte Kruis, de Noordhollandsche Vereeniging tot afwering van epidemische ziekten en tot hulpbetoon tijdens epidemieën.

Na het Witte Kruis heeft Humanitas,  (Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen handelen maar heeft daarnaast ook medeverantwoordelijkheid voor de omgeving en voor anderen) opgericht om buitenkerkelijken na de oorlog te steunen, vlak ná de Tweede Wereld  Oorlog in het voormalige herstellingsoord 350 kinderen van NSB-ers opgevangen.
Voor hen was de oorlog niet echt afgelopen, vaak zaten hun ouders vast en had hun omgeving “weinig met ze op “.In Heideheuvel werden ze liefdevol opgevangen.

In 1950  werd de villa voor f 1,- aangekocht door de Stichting Aktie voor het Astmatische Kind (St. AVAK) De villa werd toen een behandelcentrum voor kinderen met Astma.

In 1968 werd het terrein verkocht aan de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) en in 1974 verhuisde het Astmacentrum naar een nieuwe locatie.
In deze periode komt mijn “persoonlijke” betrokkenheid bij deze villa om de hoek kijken: Mijn broer heeft ooit als  jeugdleider  in het astmacentrum gewerkt en ik ben er in die tijd verschillende keren geweest. (In die tijd waren helaas de bouwverfraaiingen, zoals kantelen en hoektorentjes al verdwenen)

Daarna maakt de villa deel uit van het mediapark en was in de villa DE Media Academie gevestigd (die Media Academie zat daarvoor in het voormalige hotel-restaurant Santbergen, waar mijn lief ooit zijn opleiding deed)  

Sinds in januari 2017, de  stekker uit de Media Academie (ter voorkoming van een faillissement) is getrokken, is het  Heideheuvelgebouw in gebruik  genomen door het MBO College Hilversum.
Op de Locatie Villa Heideheuvel worden nu voornamelijk medialessen gegeven.

Ik denk dat van dit huis (villa) na wat research, een interessant t.v. programma  te maken valt, ook voor mensen die het gebouw niet kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s