Wereldloodgietersdag


De aardbeving in Haïti in 12/1/ 2010 was een beving met een kracht van 7,0 op de momentmagnitudeschaal (MMS) en vond plaats 25 kilometer ten zuidwesten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince 

Volgens het KNMI  was de grote beving de zwaarste op de breuklijn sinds 1860. Op 10 februari  van dat jaar was het dodental daar reeds opgelopen tot 230.000; het aantal gewonden bedroeg op 24 februari 310.000.

Uit bovenstaande gebeurtenis ontstond  de ”Wereld Loodgietersdag” (World Plumbing Day), geïnitieerd door de  World Plumber’s Council (overkoepelende loodgietersorganisatie) op 11 maart van ieder jaar.
In Haïti hebben toen loodgieters een belangrijke rol gespeeld in het opbouwproces door goede sanitaire voorzieningen aan te leggen voor de slachtoffers. Daarmee hebben ze waarschijnlijk veel ziektes voorkomen.

Naast hun “normale” werk van verstopte toiletten en lekkages in onze huizen,

vervullen loodgieters ook een vitale functie in het schoonhouden van publieke sanitaire voorzieningen, zoals riolen en waterzuiveringen.

Ook legionellapreventie en het vervangen van loden waterleidingen behoren tot hun werk evenals het levensloopbestendig maken van badkamers en toiletten, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.  
In ziekenhuizen zijn het medicijnresten die uit het water gefilterd moeten woorden om te voorkomen dat het oppervlaktewater verontreinigd raakt, ook dát is een loodgieterstaak.
En klimaatadaptatie (omgeving aanpassen en je voorbereiden op de gevolgen van het veranderende klimaat) krijgen we niet voor elkaar zonder de loodgieter.

Op “Wereld Loodgietersdag” vinden campagnes plaats waarin het belang van goed loodgieterswerk wordt uitgelegd.  
Techniek Nederland onderstreept op deze dag dat de loodgieter, of eigenlijk de sanitair-installateur, een bijzonder én belangrijk beroep is. 

Ook voor de energietransitie (overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem) zijn de komende jaren tienduizenden extra technici nodig. De brancheorganisatie vindt daarom dat de politiek veel meer aandacht zou moeten hebben voor het technisch beroepsonderwijs.   

*) MMS = schaal die door seismologen wordt gebruikt om de kracht van aardbevingen te meten
**) overal waar loodgieter staat zou ook sanitair-installateur kunnen staan. Zó wordt dit beroep steeds vaker genoemd.

Een gedachte over “Wereldloodgietersdag

  1. Hoi Baars, “‘Elke dag wat” (anders) is zeer toepasselijk op de zoveelste benoemde dag.Ik kan ze echt niet meer bijhouden, maar het zou mij niet verwonderen, als jij Ik dat wel hebt gedaan, De loodgieters hebben ten tijde vaan de aardbeving in Haïti goed wek verricht en dus krijgen ze wat extra aandacht, niks mis mee. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s